Strandbad Plötzensee Berlijn

Strandjes en zwembaden

De winters in Berlijn kunnen behoorlijk koud worden, maar in de zomer wordt het juist erg warm. Soms is het te warm om nog veel te doen en wil je alleen nog maar zwemmen of op het strand liggen. Gelukkig telt Berlijn verschillende meren waar je naartoe uit kan wijken. In dit artikel som ik er een aantal op. (nummer 1 t/m 10 op de kaart)

Berlijn Fietstours

Privé-fietstour met een nederlandse gids
BerlijnFietstours.com

De meest bekende meren zijn de Wannsee (1 op de kaart) en de Müggelsee (10 op de kaart). In principe kan ik beide meren van harte aanbevelen, echter het kan wel een hele onderneming zijn om er heen te reizen gezien de afstand. Het is dus even de vraag of het de reistijd waard is voor je. De Plötzensee (7 op de kaart) is een goed alternatief dat een stuk centraler ligt.

De verschillende plekken waar je kunt zwemmen in Berlijn

Afgezien van de drie genoemde opties zijn er nog meer meren in Berlijn die de moeite waard kunnen zijn. Ik heb gelijk maar wat zwembaden toegevoegd voor als je liever chloorwater hebt. (11 t/m 13 op de kaart) Een speciale vermelding krijgt Badeschiff. Dat is een zwembad dat op de rivier de Spree drijft. (nummer 14 op de kaart)

Berlijn Fietstours

Fietstour met een nederlandse gids?
BerlijnFietstours.com

Meren en strandjes

Wannsee

1 op de kaart

Het Strandbad Wannsee is een begrip in Berlijn. Het in 1907 geopende strand heeft een hele historie. Het strand is met 1275 meter een groot strand. Het strandbad is van alle gemakken voorzien. Je mag géén glas meenemen, dus als je bier meeneemt, dan niet in glazen flessen. Je kunt er natuurlijk ook gewoon ter plekke een biertje kopen. Er is een afgezonderd gedeelte voor naturisten.

Wel is het een onderneming om het strandbad te bereiken, het ligt namelijk niet bepaald centraal. Eerst is het met de S-Bahn naar het station Nikolassee. Vandaar kun je met de pendelbus naar het strand, maar de meeste mensen lopen het. De wandeling is 1,1 kilometer.

Op de heel drukke dagen kan er een erg lange rij onstaan bij de ingang.

Website: berlinerbaeder.de

Locatie Strandbad Wannsee op Google Maps

Schlachtensee

2 op de kaart

Een populair meer is de Schlachtensee, het is er erg mooi, maar echt strand heb je niet, hooguit kleine burgtjes. Je gaat meer tussen de bomen naar het meer toe.
Bereikbaar met de S-Bahn. Als je bij het station Slachtensee uitstapt ben je gelijk bij het meer.

Locatie Schlachtensee op Google Maps.

Krumme Lanke

3 op de kaart

Dit meer ligt praktisch naast de Schlachtensee en is eveneens erg mooi, het heeft echter ook een paar kleine strandjes.
Bereikbaar met de U-Bahn. Als je bij het station Krumme Lanke uitstapt is het nog ca. 1 kilometer lopen.

Locatie Krumme Lanke op Google Maps.

Halensee

4 op de kaart

Eigenlijk alleen aan te raden als je in de buurt bent en iets in de buurt zoekt. In het Friedenthalpark kun je liggen en zonnen en er is een kleine toegang tot het water. (Locatie op Google Maps.)

Er is ook het Strandbad Halensee, dat is echter momenteel gesloten.

Volkspark Jungfernheide

5 op de kaart

Het Volkspark Jungfernheide is een echte Geheimtipp. Het is niet een heel bekende plek, maar midden in het park ligt een mooi meertje met goede voorzieningen. Er is een betaald strand en een gratis strandje.

Strandbad Jungfernheide

Aan de westzijde van het meer vind je het Strandbad Jungfernheide. Het omvat een strand in de vorm van een halve circel. Dit vind ik heel geslaagd, het zorgt er ook voor dat je je positie ten opzichte van de zon goed kan kiezen en dat er veel strand is. Je kunt er ook waterskiën, zolang het niet volgeboekt is.

Er zijn ook voorzieningen zoals eten, toiletten, douches en kleedkamers.

Glas meenemen is niet toegestaan en gek genoeg ook noten en dergelijke zijn niet toegestaan. Dat laaste klinkt een beetje vreemd, maar het gaat ze eigenlijk om mensen die zonnepitten eten en de schilletjes overal op het strand achterlaten.

Website: strandbad-jungfernheide.de

Locatie Strandbad Jungfernheide op Google Maps.

Het gratis strandje

Aan de oostelijke zijde van het meer is een gratis alternatief. Hier is een klein strandje maar wel een grote zandvlakte waar je kunt liggen. Het meer doet hier wat natuurlijker aan dan aan de westzijde. Gratis stranden ontbreekt het meestal aan de meest basale voorzieningen.

Maar hier vlakbij heb je Kulturbiergarten Jungfernheide. (Locatie op Google Maps.) Je kunt hier lekker eten, een ijsje halen, wat fris of natuurlijk een biertje drinken. Je kunt er overigens ook goed eten. Het is gewoon een hele fijne ontspannen plek. Iets verder weg maar ook nog vlakbij heb je een toren in het park staan. Daar zit Sommergarten Jungfernheide, wat ook al een biertuin is waar je tevens kunt eten. (Locatie op Google Maps.) Aan voorzieningen hier dus géén gebrek.

Locatie van het gratis strandje in Volkspark Jungfernheide op Google Maps.

Flüghafensee

6 op de kaart

De Flüghafensee dankt haar naam aan het vliegveld Tegel dat ernaast ligt. Dit vliegveld is echter niet meer in gebruik. Tot enkele jaren geleden zag je als je dit meer bezocht de vliegtuigen opstijgen en landen. Het is inmiddels een stuk rustiger geworden. Het meer ligt in een bos en daarmee in een mooie omgeving. Soms kom je er wilde zwijntjes tegen.

Het meer heeft meerdere stranden en behoorlijk veel zand. Bij het grootste strand is er een grote zandduin. Wanneer je deze beklimt heb je een wijds uitzicht. (Locatie op Google Maps.)

Er is veel dat voor de Flüghafensee spreekt. Maar het strand heeft toch wel één groot minpunt: er zijn haast geen voorzieningen. Je moet dus je eigen eten en drinken meenemen. Een openbaar toilet is er wel. Gelukkig heb ik nog nooit gebruik hoeven maken van dit toilet en dit wil ik graag zo houden.

De Flüghafensee is bereikbaar met de U-Bahn. Uitstappen kun je bij station Holzhauser Straße. Vervolgens is het ongeveer een kilometer lopen naar het meer.

Plötzensee

7 op de kaart

Een prachtig klein meertje dat redelijk centraal ligt is de Plötzensee. Het meer is ontstaan uit een gletsjer. Het meer is heel diep en heeft de beste waterkwaliteit van alle meren in Berlijn.

Rond het meer, maar vooral aan de oostkant gaan veel mensen via de bosjes het meer in. Er is een beetje een soort hippie sfeer. Om zo het meer in te gaan moet je wel even over een hek klimmen. Dit is echter niet legaal want het is een beschermd natuurgebied. Vorige zomer werd er streng gecontroleerd en mensen kregen 150 euro boete als ze zo het water ingingen. Hierdoor werd het hier leeg. Inmiddels zie ik weer dat de mensen terug zijn, alhoewel niet in zulke grote getalen. Ik raad niet aan de 150 euro te riskeren. Je kunt beter een bootje huren en dat gebruiken om het meer in te gaan.

Strandbad Plötzensee Berlijn
Strandbad Plötzensee


Aan de westelijke zijde van het meer heb je het Strandbad Plötzensee. Dit is een betaald strand. Het voordeel is wel dat het van alle gemakken voorzien is. Het omvat ook een mooi parkje met een heuvel waar je van de avondzon kunt genieten. Er zijn eetgelegenheden, er is een strandbar, een sauna en er worden evenementen georganiseerd. Er is een afgezonderd deel van het strand bestemd voor naturisten. Op zomerse dagen kan het wel druk worden.

Prijzen: (stand 13 augustus 2023)
Dagticket: € 8,-
Dagticket kinderen (tot 16 jaar) / senioren / gehandicapten: € 5,-
2-uur ticket (tot 18:00 uur): € 2,- (Je betaalt eerst dagticket en krijgt na afloop het verschil vergoed.)

Adres:
Strandbad Plötzensee
Am Nordufer 26
13351 Berlin
Locatie op Google Maps
Website: Strandbad Plötzensee (ploetzensee.de)

Je kunt aan de Plötzensee ook een bootje huren bij Wolfgang Düring Bootsverleih. Dit bevindt zich in het zuiderlijke puntje van het meer. Je kunt een roeiboot huren voor 9 euro voor een uur (stand 14 juli 2023). Ook kun je hier waterfietsen huren. Zeker als je met meerdere mensen bent dan valt dit goed te overzien. Vanuit de boot kun je eigenlijk op elke plek op het meer komen en je kunt zo het water in springen.

Maar deze plek is niet alleen heel leuk vanwege de bootverhuur. Je kunt hier ook heerlijk zitten op de steiger. Het is er erg idyllisch. Het is allemaal een beetje vervallen, zowel de boten als de plek, maar dat geeft de plek juist karakter. Je kunt er ook heerlijk genieten van de avondzon die over het meer schijnt.

Wolfgang Düring Bootsverleih
Nordufer 23
13353 Berlin
Locatie op Google Maps

Orankesee

8 op de kaart

Een beetje noordoostelijk gelegen vind je de Orankeseee. Hier is een betaald strand: Strandbad Orankesee. Het is niet heel groot, maar er is een zandstrand en het is van alle gemakken voorzien.

Strandbad Orankesee
Gertrudstraße 7
13053 Berlin
Locatie op Google Maps
Website: Strandbad Orankesee (strandbad-orankesee.de)

Kaulsdorfer Seen

9 op de kaart

Behoorlijk in het oosten vind je de Kaulsdorfer Seen. Dit is een natuurreservaat met meerdere meren erin. Deze meren zijn uit de zandwinning ontstaan, dus kunstmatig. Het omvat de Butzer See, de Elsensee en de Habermannsee. Vooral de Habermannsee heeft veel zandstranden.

Qua bereikbaarheid met het openbaar vervoer is het echter niet fantastisch gesteld, deels moet je met de bus tenzij je bereid bent een stuk te lopen. Als je met de S-Bahn gaat is het zo’n twee kilometer lopen van station Berlin-Kaulsdorf. Onderweg loop je dan langs een supermarkt en drogist, dus je kunt onderweg inslaan. Dat is wel heel fijn, want ter plekke zijn er geen voorzieningen, zoals bij de meeste gratis stranden in Berlijn.

Locatie Kaulsdorfer Seen op Google Maps.

Großer Müggelsee

10 op de kaart

De Müggelsee is het grootste meer in Berlijn. Het is heel mooi, maar helaas ligt het niet erg centraal. Je moet dus wel aardig wat tijd inplannen om er te komen.

Er zijn aan de noordelijke zijde van het meer veel kleine inhammetjes met mini-strandjes tussen de bomen. Dit is te bereiken door met de S-Bahn naar station Friedrichshagen (aan de S3) te gaan en dan met tram 61 naar halte Fürstenwalder Damm. Vervolgens loop je door het bos naar het meer toe. (Locatie op Google Maps.)

Er zijn aan de noordelijke zijde ook nog twee grote zandstranden: het FKK Strandbad Müggelsee (strand voor naturisten, locatie op Google Maps) en het Strandbad Müggelsee (locatie op Google Maps).

Het FKK Strandbad Müggelsee is te bereiken door met de S-Bahn naar station Friedrichshagen (aan de S3) te gaan en dan met tram 61 naar halte Licht- und Luftbad Müggelsee, voor het Strandbad Müggelsee is het uitstappen bij tramhalte Strandbad Müggelsee.

Berlijn Fietstours

Privé-fietstour met een nederlandse gids
BerlijnFietstours.com

Zwembaden

Ik zelf verkies de meren van Berlijn, maar als je liever naar een zwembad gaat dan zijn er ook een aantal opties. Op deze pagina heb ik er enkele geselecteerd.

Als wildcard heb ik Badeschiff toegevoegd aan deze lijst.

Sommerbad Humboldthain

11 op de kaart

Prachtig gelegen in het Volkspark Humboldthain ligt het Sommerbad Humboldthain.

Een mooie locatie, maar op drukke dagen kan het wel echt héél druk worden. Ik heb wel eens meegemaakt dat je gewoon niet meer kon zwemmen omdat je constant in contact bent met andere mensen, zo vol was het in het zwembad. Ook waren de rijen om eten en drinken te kopen wel erg lang.

Sommerbad Humboldthain
Wiesenstraße 1
13357 Berlin
Locatie op Google Maps
Website: Berliner Bäder (berlinerbaeder.de)

Het nabijgelegen Kombibad Seestraße is een goed alternatief voor op de drukke dagen. Hier is het een héél stuk rustiger. Het ligt wat minder idyllisch dan het Sommerbad Humboldthain, maar het zwembad heeft een grote tuin. Er is ook een binnenbad aanwezig.

Kombibad Seestraße
Seestraße 80
13347 Berlin
Locatie op Google Maps
Website: Berliner Bäder (berlinerbaeder.de)

Sommerbad Kreuzberg – Prinzenbad

12 op de kaart

Hartje Kreuzberg daar vind je het Prinzenbad. Het ligt bovendien gelijk bij het U-Bahnstation Prinzenstraße. Het kan echter wel erg druk worden bij mooi weer.

Sommerbad Kreuzberg-Prinzenbad
Prinzenstraße 113-119
10969 Berlin
Locatie op Google Maps
Website: Sommerbad Kreuzberg (berlinerbaeder.de)

Sommerbad Wilmersdorf

13 op de kaart

Meer in het westen van de stad vind je het Sommerbad Wilmersdorf. Het valt goed te bereiken met de S-Bahn. Als je uitstapt bij S-Heidelberger Platz dan is het nog 800 meter lopen. Ook hier kan het er erg druk worden.

Momenteel (stand 14 juni 2023) zijn er werkzaamheden aan het zwembad. Het is nog wel geopend, maar ik raad een bezoek niet aan.

Sommerbad Wilmersdorf
Forckenbeckenstraße 14
14199 Berlin
Locatie op Google Maps
Website: Sommerbad Wilmersdorf (berlinerbaeder.de)

Badeschiff

14 op de kaart

Dan nu de wildcard: Badeschiff. In de rivier de Spree drijft een zwembad. Je kunt er zwemmen met een prachtig uitzicht. Het is ook een soort strandbar. Om er te kunnen zwemmen moet je wel eerst reserveren.

Badeschif
Eichenstraße 4
12435 Berlin
Locatie op Google Maps
Website: Badeschiff Berlin – Spree – Schwimmbad – Stadtstrand Berlin (arena.berlin)