Tweede Wereldoorlog

Gedurende de Weimar periode waren in Berlijn de KPD (communistische partij) en de SPD (sociaal-democratische partij) de grootste partijen. Na de Rijksdagbrand in 1933 werden de grondrechten uit de grondwet van de Weimarrepubliek buiten kracht gesteld en kon de NSDAP haar politieke tegenstanders vervolgen. Gevangenen werden gefolterd en in sommige gevallen ook gedood. Uiteindelijk wisten de nationaal-socialisten zelfs de macht te grijpen.

In 1936 waren de Olympische Spelen in Berlijn, dit was al besloten voordat de nazi’s de macht grepen. Tijdelijk werden discriminerende maatregelen tegen joden verminderd, om het internationaal aanzien van het land niet te schaden.

Maar dit was niet van lange duur, in de nacht van 9 op 10 november 1938 tijdens Kristallnacht synagogen, joodse winkels en joodse woningen vernield. Leefden er in 1933 nog 160.000 joden in Berlijn, in 1939 waren het er nog maar 75.000; velen waren vertrokken.

1939 was ook het jaar de Duitsland Polen binnenviel en daarmee begon de Tweede Wereldoorlog.

In 1941 vertrok vanuit Berlijn de eerste trein met joden naar een concentratiekamp. Uiteindelijk zijn op die manier 55.000 joden afgevoerd tijdens de oorlog.

Berlijn kreeg het tijdens de oorlog zwaar te voorduren met luchtaanvallen. Vooral het centrum van de stad is zwaar beschadigd geweest. 600.000 woningen waren aan het einde van de oorlog vernietigd en nog eens 100.000 waren beschadigd.

Berlijn na de oorlog

Verder naar de tijd van de Berlijnse Muur.