Pruisische Periode
Keurvorsten
Vanaf 1448 wordt Berlin-Kölln in toenemende mate de residentie van de Brandenburgse keurvorsten en graven.
In 1527 wordt ten westen van Berlijn de Tiergarten aangelegd, wat tegenwoordig een park is. Destijds diende het als jachtgebied voor de vorsten.
Gedurende de dertigjarige oorlog van 1618 tot 1648 werd Berlijn sterk geraakt. De bevolking halveerde zich.
In 1640 kwam de keurvorst Frederik Willem aan de macht. Onder zijn leiding werd Brandenburg een europese grootmacht. Hij voerde een politiek van religieuse vrijheid en immigratie. In 1671 nam hij 50 uit Oostenrijk verdrevene joodse families op en in 1685 nam hij 20.000 vervolgde hugenoten uit Frankrijk op. Ook kwamen veel immigranten uit het huidige Tsjechië, Polen en Oostenrijk.
Zijn politiek leidde tot een economische en culturele bloeitijd.
Berlijn Fietstours
Fietstour met een nederlandse gids?
|
Pruissische vorsten
In 1701 wordt Berlijn de hoofdstad van Pruissen. In 1710 worden Berlin, Kölln, Friedrichswerder, Dorotheenstadt en Friedrichstadt samengevoegd tot één stad.
In 1713 kwam koning Frederik Willem I aan de macht. Onder zijn bewind werd het pruissische leger sterk uitgebreid aangezien hij erg van militaire pracht en praal hield.
In 1740 kwam Frederik II aan de macht, beter bekend als Frederik de Grote. Frederik de Grote hield in tegenstelling tot zijn vader niet van het leger, maar zijn vader gaf hem desalniettemin een militaire opvoeding. Frederik de Grote hield meer van muziek, kunst en filosofie.
Nu hij zelf aan de macht was en niet meer gedwongen in het leger zat hoopte hij zich op die zaken te kunnen richten, maar het liep anders. Pruissen werd meermaals aangevallen door andere mogendheden, dus Frederik de Grote moest wel oorlog voeren. Pruissen bleef die oorlogen maar winnen en dit leidde ertoe dat Pruissen een grootmacht in Europa werd.
Franse periode
Op 27 oktober 1806 nam Napoleon Berlijn in. Aanvankelijk waren de meningen onder de bevolking verdeeld, er was ook grote steun voor Napoleon. Maar met hoge belastingen maakten de fransen zich al snel ongeliefd onder de bevolking.
Onder de franse bezetting werd veel kunst geroofd en naar Parijs gebracht. Napoleon had ook bevolen dat de quadriga (paarden en wagen) van de Brandenburger Tor werden gehaald en naar Parijs werden gebracht.
In december 1808 trokken de fransen zich weer terug uit Berlijn om in 1812 weer naar binnen te marcheren, maar aan die bezetting kwam in 1813 weer een einde en in 1815 werd Napoleon definitief verslagen en keerde de quadriga weer terug naar de Brandenburger Tor.
Wederom pruissische vorsten
Na de franse periode groeide de bevolking van Berlijn behoorlijk. In 1816 had de stad nog 200.000 inwoners, maar in 1840 waren het er reeds 330.000 en in 1846 408.000.
In 1838 werd de eerste spoorweg van Pruisen in gebruik genomen, deze liep van Berlijn naar Potsdam. Maar vanaf toen ging het heel rap met de ontwikkeling van het spoorwegnetwerk en dit gaf een grote impuls aan de berlijnse industrialisatie, die al reeds begonnen was.
De industrialisatie leidde weer tot een sterke bevolkingsgroei maar dat leidde tot problemen omdat er niet genoeg woningen waren. Het werd praktijk dat iemand sliep in een bed en zodra die persoon wakker werd de volgende arbeider weer ging slapen in dat bed en zodra die weer wakker werd weer de volgende arbeider gebruik maakte van dat bed. De arbeiders leefden in slechte omstandigheden, de levensverwachting voor iemand uit de arbeidersklasse was 42 jaar.
In 1846 was er een misoogst wat ertoe leidde dat in 1847 de aardappelprijzen verviervoudigd waren. Dit leidde tot onrust en rellen, het leger moest eraan te pas komen om de orde weer te herstellen.
Op 18 maart 1848 was er een grote demonstratie, waar 10.000 berlijners aan deelnamen. De koning stuurde het leger eropaf. Op 21 maart was deze zogenaamde Maartrevolutie voorbij, de orde was hersteld maar 192 personen waren hierbij omgekomen.
In de periode hierna groeide Berlijn verder en nieuwe wijken werden gebouwd, wat echter wel verkeerstechnische problemen opleverde. De ringbaan (S-Bahn) werd aangelegd wat de situatie aanzienlijk verbeterde.
Gerelateerde artikelen:
- De cultus rondom koningin Louise
De pruissische vorstin Louise werd een soort princes Diana van haar tijd. Sterker nog, ze werd een soort heilige maagd Maria van Pruissen. - De tuin van Schloss Charlottenburg
Het paleis Charlottenburg is een beroemd paleis middenin Berlijn. Hier heeft de pruissische vorstin Louise haar laatste rustplaats gevonden. - Beeldengalerij in de Friedrichswerdersche Kirche
In deze herbouwde kerk vind je een collectie standbeelden. Hier staat ook de Prinzessinnengruppe, het beroemde beeld van de zusjes Louise en Frederike.
Verder naar de keizertijd