Openbaar Vervoer

Berlijn heeft een behoorlijk goed openbaar vervoer netwerk. Eigenlijk kun je overal komen, of het nu dag is of nacht.

Er zijn verschillende vervoersvormen om binnen de stad met het ov te reizen:

 • de S-Bahn
 • de U-Bahn
 • de tram
 • de bus
 • de regionale trein

Berlijn Fietstours

Fietstour met een nederlandse gids?
BerlijnFietstours.com

Vaak is het bezoekers van Berlijn niet helemaal duidelijk wat nou precies het verschil is tussen de S-Bahn en de U-Bahn. Het is allebei een soort metro en beiden kunnen zowel bovengronds als ondergronds rijden.

De Stadtbahn is valt eigenlijk onder de categorie trein en wordt uitgevoerd door de Deutsche Bahn, de duitse spoorwegen.

De Untergrundbahn is een metro en wordt uitgevoerd door de BVG, het vervoerbedrijf van de stad Berlijn.

Je hoeft als je door de stad reist verder niet veel bij dit verschil stil te staan, samen vormen de S- en U-Bahn een aaneengesloten netwerk door de stad, sommige lijnen zijn met een S aangeduid, andere met een U.

Zones

Zone A, B en C

Als je kijkt naar de kaart van het ov-netwerk van Berlijn dan zie je dat het is onderverdeeld in drie zones.
In het midden is zone A. Dat omvat de ringbaan (de S-Bahn ring die rondjes rijdt) en alles wat erbinnen ligt. Daaromheen ligt zone B, dat is alles buiten de ringbaan tot aan de grens van de stad. Dan heb je ook nog zone C en dat is alles buiten de stadsgrenzen. Dat gebied gaat uiteraard niet helemaal door tot nederland, maar het omvat een gebied buiten de stad.

Het kan verwarrend zijn welk kaartje je nodig hebt. Moet ik nou een AB-kaartje kopen, of een BC-kaartje of een ABC kaartje?

Zolang je binnen Berlijn blijft is een AB-kaartje altijd goed, het zal niet vaak voorkomen dat je de stad uitgaat. Maar let op: het vliegveld BER ligt niet binnen de stadsgrenzen, dat ligt in zone C. Mocht je bijvoorbeeld Potsdam of Sachsenhausen willen bezoeken, dan moet je ook een kaartje hebben dat geldig is in zone C.

Met een AB, BC of ABC kaartje kun je in de S-Bahn, de U-Bahn, de tram, de bus en de regionale trein reizen, zolang je maar binnen de zones blijft.

Met treinen is het wel even opletten, met de regionale treinen kun je binnen het gebied reizen op zo’n ticket, maar met de andere treinen niet. Dus je kunt niet met de intercity van Ostbahnhof naar Hauptbahnhof.

Berlijn Fietstours

Privé-fietstours met nederlandse gids
BerlijnFietstours.com

Kaartjes

Je zult al snel merken dat er een wirwar is aan kaartjes die je kunt kopen. Om het makkelijker te maken heb ik hier een overzicht gemaakt van de meest gebruikte kaartjes. Let op: je kunt een ticket kopen dat vanaf het moment van aankoop geldt, of een ticket dat je eerst moet afstempelen voordat het geldig is.

Einzelfahrtausweis: een enkele rit. 2 uur geldig, maar niet voor heen en terug.

 • zone AB: € 3,50
 • zone BC: € 4,00
 • zone ABC: € 4,40

4-Fahrten-Karte: 4 ritten kaart

 • zone AB: € 10,80
 • zone BC: € 13,80
 • zone ABC: € 15,00

Kurzstrecke: korte enkele rit.

20 minuten geldig. Met U- en S-Bahn maximaal 3 stations (overstappen toegestaan) of met bus of tram maximaal 6 haltes (overstappen niet toegestaan).

 • normaal tarief: € 2,40
 • met korting: € 1,90 (voor kinderen t/m 14 jaar)

24-Stunden-Karte: 24 uur geldig

Geldig voor 1 volwassene. 3 kinderen kunnen gratis meereizen, mits ze niet ouder zijn dan 14 jaar.

 • zone AB: € 9,90
 • zone BC: € 10,40
 • zone ABC: € 11,40

24-Stunden-Karte Kleingruppe: 24 uur geldig voor een groep van maximaal 5 personen

Het ticket is voor gezamelijke ritten, dus je krijgt niet ieder een eigen 24-uurs kaart.

 • zone AB: € 31,00
 • zone BC: € 32,00
 • zone ABC: € 33,00

7-Tage-Karte: 7 dagen geldig

Geldig voor 1 volwassene. 3 kinderen kunnen gratis meereizen, mits ze niet ouder zijn dan 14 jaar.
Wel goed opletten: het ticket is niet 7 maal 24 uur geldig. Het gaat per kalenderdag. Dus als je bijvoorbeeld het ticket op maandag om 8 uur ’s avonds koopt is het niet geldig tot de volgende maandag om 8 uur in de avond, maar tot en met zondag.

 • zone AB: € 41,50
 • zone BC: € 42,50
 • zone ABC: € 49,00

Berlin WelcomeCard

Dan is er nog de Berlin WelcomeCard. Er is een ticket voor 48 uur, voor 72 uur en voor 4, 5 of 6 dagen.

Deze tickets zijn niet goedkoper, maar juist duurder. Het voordeel is echter dat het kortingen geeft op bepaalde attracties. Sommige musea kom je zelfs gratis naar binnen met zo’n ticket. Maar het is even goed kijken of het voor jou zin heeft om zo’n kaartje te kopen.

Meer informatie: berlin-welcomecard.de

Berlijn Fietstours

Privé-fietstours met nederlandse gids
BerlijnFietstours.com

Rit plannen

Ritten met de S- en U-Bahn zijn makkelijk te plannen met het kaartje van het Liniennetz, ofwel de kaart van het metronetwerk. Zulke kaartjes liggen in bakjes op de stations en kun je meenemen. Je kunt de lijnenkaart ook downloaden op de website van de BVG.

Tevens kun je een app gebruiken waarin het lijnenkaartje zit. Een app waar dit mee kan is de app BVG Fahrinfo. Daar vind je in de engelse versie onder Network Maps de lijnenkaart voor de S- en de U-Bahn. In de duitse versie staat het onder Netzpläne. Ook zit er een routeplanner in deze app.

Vaak vind ik Google Maps fijner om een rit met het OV mee te plannen dan de app van de BVG, maar de meningen hierover zijn verdeeld.

Tickets kopen

In de S- en U-Bahnstations zijn kaartjesautomaten waar je tickets kunt kopen. Je kunt eveneens een kaartje kopen in de automaat in de tram. In de bus moet het bij de chauffeur. Let wel op dat je dan genoeg contant geld op zak hebt. In de bus en de tram kun namelijk je alleen kaartjes met cash betalen. Er zijn welliswaar steeds meer trams waar je ook met je bankpas kunt betalen, dit is echter nog steeds eerder uitzondering dan regel. Met papiergeld kun je in de tram overigens niet betalen.

Je kunt er ook voor kiezen om met je mobiele telefoon je kaartjes te kopen. De BVG heeft hier twee apps voor: BVG Tickets Berlin en BVG Fahrinfo. Ik gebruik het liefst BVG Fahrinfo, in deze app zit namelijk ook nog een routeplanner en je kunt de lijnenkaarten ermee zien.

De informatie op deze pagina is met zorg opgesteld. Controleer echter vooraf zelf nog even de voorwaarden van de tickets.
Voorwaarden en prijzen van ov-tickets zijn aan verandering onderhevig. Ik doe mijn best de informatie op deze pagina up to date te houden, maar het kan zijn dat ik wel eens iets mis.