Leuke buurtjes

Als je een plek zoekt in Berlijn om gezellig wat te eten of te drinken of gewoon wat rond te lopen kan het nog wel eens verdraaid lastig zijn. Je zou misschien verwachten dat je in het centrum alles vindt, maar in Berlijn is dat niet zo. Het centrum is eigenlijk best wel doods. Je hebt er de vele monumenten, maar echt gezelligheid vind je daar niet. Het heeft alles met de aparte geschiedenis te maken van deze stad. Maar gelukkig zijn er vele leuke buurtjes in de stad waar het goed vertoeven is, elk met hun eigen karakter.

Berlijn Fietstours

Fietstour met een nederlandse gids?
BerlijnFietstours.com

Friedrichshain

Boxhagener Kiez en RAW-Gelände

(nummer 1 op de kaart)

In de wijk Friedrichshain is de omgeving van het Boxhagener Platz een plek met veel leven. Het Boxhagener Platz zelf is gezellig, vooral als het mooi weer is of op zondag als er markt is. De Simon-Dach-Straße is een plek met heel veel cafeetjes en restaurantjes, al vind je er in de buurt sowieso wel veel. Een speciale vermelding voor café Dachkammer, dat bestaat uit meerdere huiskamertjes.

Het gebied loopt een beetje uit richting het station Ostkreuz, daar vind je ook veel cafeetjes en restaurantjes.

Aan de Revaler Straße zit het RAW-Gelände. Dit terrein diende vroeger om treinen te onderhouden, maar intussen is het een plek met clubs, bars, ateliers en sportlocaties, een culturele hotspot. Net als op het Boxhagener Platz is hier ook op zondag een vlooienmarkt.

Prenzlauer Berg

Omgeving U-Bahnhof Eberswalder Straße

(nummer 2 op de kaart)

Rondom het metrostation Eberwalder Straße kun je fijn vertoeven. In de Kastanienallee en de Oderberger Straße heb je veel terrasjes, restaurantjes en cafeetjes. Ook kun je er hier en daar een boetiekje vinden. De Kastanienallee herbergt ook Berlijns bekenste biertuin: Prater.

Aan de andere kant van de Schönhauser Allee vind je de Kulturbrauerei, wat een voormalige bierbrouwerij is die nu culturele instellingen herbergt. Breng ook een bezoek aan het Museum in der Kulturbrauerei, daar is een permanente tentoonstelling over het dagelijks leven in Oost-Duitsland.

Nog iets verder naar het oosten rondom het Kollwitzplatz en de Rykestraße in de Kollwitzkiez is het fijn vertoeven.

Ten noorden van de Danziger Straße heb je de Helmholtzkiez: het gebiedje rond het Helmholzplatz. Hier heb je allerlei barretjes en restaurantjes.

Heel bekend rond het station Eberswalder Straße is het Mauerpark. Hier heb je op zondagen een vlooienmarkt met foodmarket. Vooral als het mooi weer is dan is het daar op zondagen leuk. Er wordt dan muziek gemaakt, er zijn performances en om 3 uur begint de beroemde karaoke in het park. In het park hangt dan een festivalsfeertje.

Bötsowviertel

(nummer 3 op de kaart)

Grenzend aan het Volkspark Friedrichshain heb je het Bötsowviertel, het gebiedje rond de Hufelandstraße wat vele cafeetjes, barretjes en restaurants kent. Leuk buurtje voor als je in de buurt bent, maar waarschijnlijk niet de moeite om voor te reizen.

Kreuzberg

Bergmannkiez

(nummer 4 op de kaart)

Rondom de Bergmannstraße in Kreuzberg kun je heel goed struinen, uit eten of lekker wat drinken. Op zaterdag en zondag is op het Marheinekeplatz een vlooienmarkt.

Het vlakbij gelegene Viktoriapark is erg mooi en je hebt er een prachtig uitzicht over de stad.

Wrangelkiez

(nummer 5 op de kaart)

Het gebied rond metrostation Schlesisches Tor biedt vele cafeetjes en restaurantjes. Je kunt er ook de prachtige Oberbaumbrücke bewonderen. Onder het metrostation Schlesisches Tor bevindt zich de Burgermeister, een hamburger tent dat zich in een oud toiletgebouw bevindt. Hier vind je de clubs Lido en Watergate.

Oranienstraße

(nummer 6 op de kaart)

De Oranienstraße is een populaire straat in Berlijn met veel cafeetjes, barretjes en restaurantjes. Hier is ook de eventlocatie SO 36 te vinden.
Nadeel aan de Oranienstraße vind ik de smalle stoepen in combinatie met de drukte. Het is behoorlijk toeristisch, maar persoonlijk vind ik dat het wel eens wat vol kan worden. Het is er ook vrij druk met autoverkeer. Desalniettemin een bezoek waard. In de straten eromheen is ook genoeg te beleven.

Rond het Landwehrkanal

(nummer 7 op de kaart)

Rondom het Landwehrkanal heerst een ontspannen sfeertje. Als het mooi weer is zitten en flaneren veel mensen in het Böcklerpark. Op de Admiralbrücke is het heel gezellig. Veel mensen gaan zitten op de brug en halen wat te drinken bij een Späti (avondwinkel) in de buurt. Er spelen vaak bandjes op de brug.

Er zijn veel barretjes en restaurantjes rondom de Graefestraße, maar ook aan de andere kant van het kanaal is veel te vinden.

Ook rechts van de Kottbusser Damm is veel te vinden, maar dat hoort niet meer bij Kreuzberg, maar bij Neukölln. De Kottbusser Damm zelf is meer voor de snelle hap, maar wil je wat meer gezelligheid moet je in de zijstraatjes zijn.

Neukölln

Reuterkiez

(nummer 8 op de kaart)

Ten noorden grenst de Reuterkiez aan Kreuzberg, een gebied dat ook de moeite waard is. Het Landwehrkanal vormt hier de grens. Op de oever van het kanaal, de Maybachufer, is elke week op zaterdag een textielmarkt.

In dit hele gebied tot aan de Sonnenallee zit het vol restaurantjes en barretjes. Vooral in de Westerstraße is heel veel te vinden.

Schillerkiez

(nummer 9 op de kaart)

Rustig ontspannen buurtje met veel restaurantjes. Grenzend aan het Tempelhofer Feld wat een verlaten vliegveld is wat nu als park wordt gebruikt.

Rixdorf

(nummer 10 op de kaart)

Het hart van dit gebied is het Richardplatz en er is uiteraard genoeg te drinken en te eten. Het was vroeger een soort dorpje, maar is opgeslokt door de stad, wat het gebied een eigen karakter geeft.