Bezienswaardigheden

Brandenburger Tor

Heel vroeger liep hier de stadsmuur en precies op de locatie van de Brandenburger Tor stond een van de stadspoorten. Deze poort was de uitgang van de stad in de richting van Brandenburg.

Echter de Brandenburger Tor die wij kennen is een symbolische poort, een triomphboog. Tussen 1789 en 1793 is het gebouwd en oorspronkelijk kreeg het de naam “Friedenstor” wat vredespoort betekent.

Brandenburger Tor met Berlijn Fietstours

De naam was niet zomaar gekozen. Deze poort was namelijk gebouwd om te vieren dat Pruissen de Republiek der Zeven Verenigden Nederlanden was binnengevallen. Misschien waren de mensen in de Nederlanden het er niet mee eens, maar de koning van Pruissen, Frederik Wilhelm II, vond dat hij vrede in de Nederlanden had gebracht.

Tijdens de Koude Oorlog werd de Brandenburger Tor het symbool van de duitse deling, aangezien de Berlijnse Muur pal voor dit monument liep.

Pariser Platz
10117 Berlin

Berlijn Fietstours

Privé-fietstours met nederlandse gids.
BerlijnFietstours.com

Holocaust monument

Het Holocaust Monument

Het Haulocaust Monument of voluit het Monument voor de vermoordde Joden in Europa is door Peter Eisenman ontworpen. Het bestaat uit 2711 betonblokken.

Cora-Berliner-Straße 1
10117 Berlin

Rijksdag

De Rijksdag met Berlijn Fietstours

Met de Rijksdagbrand van 1933 is de oorspronkelijke koepel van het parlementsgebouw verloren gegaan. De koepel die er nu op zit stamt uit 1999 en is een stuk moderner.

Een bezoek aan de koepel is zeker de moeite waard, je kunt er in een spiraal omhoog lopen. Je kunt echter niet zomaar de Rijksdag binnen wandelen, voor een bezoek moet je je vooraf aanmelden. Er is maar een beperkt aantal bezoekers dat wordt toegelaten, dus wacht niet te lang met aanmelden. Toegang is gratis.

Platz der Republik 1
10557 Berlin

Online aanmelden voor bezoek Rijksdag

Siegessäule

De Siegessäule met Berlijn Fietstours

Monument ter ere van de overwinning op Denemarken in 1864, de overwinning op Oostenrijk in 1866 en die op Frankrijk in 1871.

Großer Stern
10557 Berlin

Berliner Dom

foto: Ansgar Koreng – CC BY 3.0 de

De Berlijnse Dom is de belangrijkste kerk van Berlijn. Een bezoek aan de koepel is zeker de moeite waard. Je zit welliswaar niet super hoog, maar vanwege de locatie heb je toch een heel mooi uitzicht. Het uiterlijk doet wellicht vermoeden dat het een katholieke kerk is, maar het is een evanchelische kerk.

Am Lustgarten
10178 Berlin

Berlijn Fietstours

Privé-fietstours met nederlandse gids.
BerlijnFietstours.com

Fernsehturm

De Fernsehturm

Deze televisietoren kan je moeilijk ontgaan als je in Berlijn bent, hij torent met zijn 368 meter overal bovenuit.

In de bol van de toren bevindt zich een etage wat dient als restaurant en een etage die dient als uitzichtsplatform.

Vooral het restaurant is interessant. De vloer van het restaurant draait langzaam rond. Als je aan het raam zit dan heb je in een uur precies een rondje gemaakt en heb je de hele stad kunnen zien.

Op de website van de Fernsehturm kun je tickets boeken.

Panoramastraße 1A
10178 Berlin

East Side Gallery

East Side Gallery met Berlijn Fietstours

De East Side Gallery is een sectie van de Berlijnse Muur dat gebruikt wordt als een openluchtgalerie. In 1990 beschilderden 118 kunstenaars uit 21 landen deze sectie van de muur.

Mühlenstraße 3-100
10243 Berlin

De drie sovjet monumenten

Sowjetisches Ehrenmal Tiergarten

Sowjetisches Ehrenmal Tiergarten

Als je vanaf de Brandenburger Tor iets doorloopt over de Straße des 17. Juni dan wordt je begroet door tanks en artillerie. Dit is het Sowjetisches Ehrenmal Tiergarten, één van de drie sovjetmonumenten in Berlijn.

Hier worden regelmatig bloemen en kransen gelegd

Bij de slacht om Berlijn zijn circa 80.000 sovjet-soldaten om het leven gekomen. Hier liggen circa 2.000 tot 2.500 soldaten van het Rode Leger begraven.

Straße des 17. Juni 4
10557 Berlin

Sowjetisches Ehrenmal Treptower Park

Sowjetisches Ehrenmal Treptower Park

Groot groter grootst. Het sovjet monument in het Treptower park is enorm. Hier liggen 7.200 sovjet-soldaten begraven.

Puschkinallee
12435 Berlin

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide

Sowjetisches Ehrenmal Schönholzer Heide

Het kleine maar fijne monument, nou ja, met 27.500 vierkante meter is het eigenlijk helemaal nog niet eens zo klein, maar als je het monument in het Treptower Park hebt gezien is het monument plotseling haast schattig.

Hier liggen 13.200 sovjet-soldaten die zijn omgekomen bij de slacht om Berlijn.

Germanenstraße 17
13156 Berlin

Berlijn Fietstours

Privé-fietstours met nederlandse gids.
BerlijnFietstours.com

Gedenkstätte Berliner Mauer

Gedenkstätte Berliner Mauer met Berlijn Fietstours

Hier vind je een behouden stuk Berlijnse Muur. Er zijn in Berlijn best nog wel wat restanten van de Berlijnse Muur te zien, maar dit is de enige plek waar je echt nog de dubbele muur kan zien.

Bernauer Straße 111
13355 Berlin

Oberbaumbrücke

Oberbaumbrücke

Bekende brug in Berlijn uit 1896. De U-Bahn rijdt ook op de brug op de tweede verdieping. De brug verbindt Friedrichshain en Kreuzberg, het heeft dienst gedaan als grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn.

Gedächtniskirche

Gedächtniskirche – foto: GerardM – CC BY-SA 3.0

De Gedächtniskirche is in 1895 gebouwd in opdracht van de duitse keizer Wilhelm II als nagedachtenis aan zijn grootvader keizer Wilhelm I.

In 1943 is het gebouw bij een luchtaanval zwaar beschadigd geraakt. Na de oorlog zou het restant bijna helemaal zijn afgebroken, maar uiteindelijk is toch besloten de toren als een monument tegen oorlog te laten staan en het tot onderdeel te maken van een nieuw te bouwen kerk.

Breitscheidplatz
10789 Berlin

Humboldt Forum

Humboldt Forum met Berlijn Fietstours

Koninklijk en keizerlijk paleis.

Schloßplatz 1
10178 Berlin

Berlijn Fietstours

Privé-fietstours met nederlandse gids.
BerlijnFietstours.com

Schloss Charlottenburg

Paleistuin Schloss Charlottenburg

Schloss Charlottenburg is het voormalige zomerverblijf van de pruissische vorsten. Het paleis is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Maar sla de paleistuin niet over. Je kunt hier een blogartikel over de tuin van het paleis lezen.

Adres:
Spandauer Damm 10-22
104059 Berlin