Joods Museum
Het Jüdisches Museum Berlin is het grootste joodse museum in Europa. Het valt op door het door Daniel Libeskind ontworpen gebouw, wat een bezoek tot een bijzondere ervaring maakt.
De architectuur
De architectuur van het joods museum is opzichzelf al een bezoek waard. Eigenlijk bestaat het museum uit drie gebouwen. De entree bevindt zich in een oud barokke gebouw. Daar is een modern gebouw dat ontworpen is door Daniel Libeskind aan toegevoegd. Dit gebouw heeft een zigzagvorm en lijkt van boven gezien een beetje op een bliksem. Aan de overkant van de straat bevindt zich het derde gebouw: de W. Michael Blumenthal Akademie, wat echter niet voor reguliere bezoekers open is.
Daniel Libeskind heeft het ontwerp van zijn gebouw ‘Between the Lines’ genoemd. Op de onderste verdieping kruizen zich drie wegen: de as van het ballingschap, de as van de holocaust en de as van de continuïteit.
Het gebouw kent ook meerdere ‘voids’. Dit zijn lege ruimtes die van de kelder tot het dak reiken. De voids moeten aan de leegte herinneren die verdrijving, pogroms en de holocaust achtergelaten hebben. Deze ruimtes kun je niet in, maar je kunt er wel van verschillende hoeken inkijken. Uitzondering hierop is de Memory Void, waar je wel in kunt.
De muren en de vloeren van het gebouw staan niet helemaal recht, wat een ongemakkelijk gevoel moet geven. Voor Libeskind is de ervaring die de architectuur geeft belangrijk, de interpretatie ervan blijft open. Een bezoek aan het gebouw moet tot nadenken aanzetten.
Garten des Exils
Een van de assen lijdt tot de Tuin van het Ballingschap. Hier staan 49 pilaren met bovenop elk een olijfboom. Deze olijfbomen symboliseren hoop. 48 hiervan staan in aarde uit Berlijn en één in uit aarde uit Jeruzalem.
Holocaust Tower
De Holocaust-toren is een 24 meter hoge ruimte. Deze ruimte is niet verlicht, er is geen verwarming of beluchtingssysteem. Er is enkel een sleuf waar daglicht van buiten naar binnen komt. De buitenwereld is heel dichtbij, maar ergens ook onbereikbaar.
Een installatie van Menashe Kadishman
Shalekhet – Fallen leaves
In de Memory Void is een installatie met 10.000 gezichten uit staal. Over deze gezichten kun je lopen. De gezichten moeten herinneren aan de slachtoffers van de holocaust, oorlog en geweld.
Hoe voorzichtig je ook probeert over de gezichten te lopen, het maakt een hoop kabaal. Het geluid moet de slachtoffers hun stem teruggeven.
Tentoonstelling joodse geschiedenis
Naast de bijzondere architectuur kun je ook naar de permanente tentoonstelling over de joodse geschiedenis. In deze tentoonstelling neemt de holocaust een belangrijke rol in, maar de tentoonstelling beperkt zich daar niet toe en gaat veel verder terug in de tijd.
Bezoekersinformatie Jüdisches Museum Berlin
Lindenstraße 9–14
10969 Berlin
Locatie op Google Maps.
Dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur. (Toegang tot 17:00 uur.)
Informatie over afwijkende openingstijden en sluitingen op feestdagen vind je op deze pagina.
Toegang tot het museum en de permanente tentoonstelling Jüdische Geschichte und Gegenwart in Deutschland is gratis.
Voor de tijdelijke tentoonstellingen geldt een toegangsprijs van 10 euro; met korting 4 euro.
2 Comments
Nora
Dank je wel voor de geweldige rondleiding en fietstocht ! We hebben in een paar dagen zoveel gezien en ervaren .
Bart
Dank je wel! Ik heb het ook erg fijn gevonden 🙂