Beeldengalerij in de Friedrichswerdersche Kirche
Als je de Friedrichswerdersche Kirche in Berlijn betreedt, zie je een verzameling sculpturen uit de 19de eeuw. Het kerkgebouw zelf is een prachtig monument ontworpen door de beroemde architect Karl Friedrich Schinkel. Maar de echte reden om hier te komen is de Prinzessinnengruppe, een beeld van de pruissische prinsessen Louise en Frederika.
Het kerkgebouw
Op de plek waar nu de Friedrichswerdersche Kirche staat heeft daarvoor ook al een kerkgebouw gestaan. Het was echter erg vervallen geraakt en stond op instorten. Er werd overwogen de kerk te renoveren, maar uiteindelijk viel het besluit dat het bouwen van een nieuwe kerk zinvoller was.
De architect Schinkel kreeg van de pruissische kroonprins Friedrich Wilhelm de opdracht de nieuwe kerk te ontwerpen. Friedrich Wilhelm verlangde een kerk in middeleeuwse stijl. In 1823 kwam Schinkel met het uiteindelijke ontwerp dat de goedkeuring van de kroonprins kreeg. Schinkel koos ervoor het gebouw niet in de stijl van een kathedraal te ontwerpen, daar dat niet paste in de kleine straten, maar voor een gebouw in de stijl van een engelse kapel. In 1831 werd de kerk in gebruik genomen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het gebouw zwaar beschadigd. In de jaren ’50 werd de ruïne veiliggesteld en in de jaren ’80 werd het gebouw weer hersteld. Het gebouw kreeg echter niet meer de functie van kerkgebouw, maar werd een museum.
De beeldengalerij
Het musuem omvat een verzameling van sculpturen uit de 19de eeuw. De meeste sculpturen zijn in de neoclassicistische stijl, waar vooral naar Rome werd gekeken voor inspiratie.
Vanaf 1890 stond een nieuwe generatie beeldhouwers op met een meer reductionistische aanpak. Ook Parijs werd een belangrijk centrum van de beeldhouwerij. De beeldhouwer Rodin werd een inspiratiebron voor andere beeldhouwers. Enkele werken in de kerk zijn vroege voorbeelden van de impressionistische beeldhouwerij die hieruit voortkwam.
Berlijn Fietstours
Privé-fietstours met nederlandse gids.
|
De Prinzessinnengruppe
Maar wie een vaste lezer is van deze blog weet al wat de ware reden is dat ik naar dit museum ben gegaan. Het is mijn obsessie met de zusjes Louise en Frederika.
Toen Louise en Frederika in 1793 samen naar Berlijn kwamen om te trouwen met de pruissische prinsen Friedrich Wilhelm III en Friedrich Ludwig, werden ze door de bevolking met open armen verwelkomd.
De nieuwe schoonvader van beide prinsessen was zo van hun uiterlijk gecharmeerd dat hij vond dat hun lichamen voor de eeuwigheid moesten worden vastgelegd. De beroemde beeldhouwer Schadow was degene die opdracht kreeg om ze te vereeuwigen. Het resultaat was het beeld de Prinzessinnengruppe.
In Berlijn ging onder de bevolking het gerucht dat de beide prinsessen naakt model hebben gestaan voor de beeldhouwer. Schadow zelf zei erover dat hij ze allebei in gips had gewikkeld om zo hun vormen perfect vast te kunnen leggen, wat niet echt hielp.
De koning van Pruissen erg blij was met het beeld, maar zijn zoon Friedrich Wilhelm, de kroonprins en man van Louise, was minder gecharmeerd van het beeld. Hij vond het beeld namelijk te erotisch van aard.
Dit beeld is de originele versie. Er bestaan veel kopieën van het beeld, waaronder een uit marmer in de Alte Nationalgalerie. Je kunt overigens ook een miniatuur van het beeld kopen mits je er genoeg voor over hebt.
Bezoekersinformatie Friedrichswerdersche Kirche:
Werderscher Markt
10117 Berlijn
Toegang: gratis
Maandag: | gesloten |
Dinsdag: | gesloten |
Woensdag: | 10:00 – 17:00 |
Donderdag: | 10:00 – 17:00 |
Vrijdag: | 10:00 – 17:00 |
Zaterdag: | 10:00 – 18:00 |
Zondag: | 10:00 – 18:00 |
2 Comments
Rogier
Prachtige kerk van buiten dit! Wie beheert deze kerk? Een kerkgemeenschap of de stad Berlijn?
Bart
Ja, het is een bijzonder gebouw. Berlijn, het dient niet meer als kerk en valt nu onder de Staatliche Museen zu Berlin (SMB).