Streetart Berlijn - Jadore Tong - Elephant playing with a World Balloon, mural van Jadore Tong
Streetart

Streetart: een olifant aan de wand

Op een steenworp afstand van Checkpoint Charlie bevindt zich een klein parkje waar je veel streetart kunt vinden. Het Theodor-Wolff-Park heeft meer weg van een pleintje, maar kennelijk geldt het officiëel als park.

Het park ligt aan de beroemde Friedrichstraße. Nu heeft de Friedrichstraße wel wat van haar vroegere glans verloren, maar het is nog steeds een belangrijke winkelstraat in Berlijn. Als je echter bij het Theodor-Wolff-Park bent aanbeland krijg je wel het idee te ver te zijn doorgelopen. Niet dat er iets mis is met deze omgeving, maar het is zeker geen bruisend winkelgebied. Juist dit deel van de Friedrichstraße vind ik echter het leukst vanwege alle streetart die je hier kunt vinden.

Berlijn Fietstours

Fietstour met een nederlandse gids?
BerlijnFietstours.com


Jadore Tong

Streetart in Berlijn van Jadore Tong - Olifant
Mural van Jadore Tong – Elephant playing with a World Balloon


In het park kun je een enorme olifant zien. Het 24 meter hoge werk heet ‘Elephant playing with a World Balloon’ en is van Jadore Tong. Hij heeft met het werk de wat triest aandoenende omgeving kleur willen geven. Dat is hem zeker gelukt met deze muurschildering.


Mountain van Jadore Tong


Op een andere zijde van hetzelfde gebouw zien we een mural van een berg. Ook dit werk is van Jadore Tong.

De werken van Tong gaan vaak over vrijheid en onderdrukking en het spanningsveld tussen collectivisme en individualisme.

Tommy Weisbecker Haus

Tommy Weisbecker Haus


Het pand ernaast is tevens bont versierd. Dit is het Tommy Weisbecker Haus. Het gebouw is vernoemd naar Tommy Weisbecker, een terrorist uit de Rote Armee Fraktion die in 1972 door de politie is doodgeschoten. Het woonproject voor jonge daklozen is in de jaren ’70 ontstaan toen een groep linkse jongeren dit pand heeft gekraakt. Al snel kreeg het woonproject een legale status. Nog steeds geeft dit huis voedsel en onderdak aan dakloze kinderen.

Tommy Weisbecker Haus

De beschildering op het huis stelt het hersenspoelen van mensen door grote bedrijven sinds de val van de Berlijnse Muur voor. Op één zijde van het pand kun je zien dat er een toren van televisies wordt gebouwd. Dit is een protest tegen kabeltelevisie en de macht van de televisienetwerken.

Tommy Weisbecker Haus

Berlijn Fietstours

Privé-fietstours met nederlandse gids.
BerlijnFietstours.com


In de Franz-Klühs-Straße

Wanneer we naar de andere kant van het park gaan, de Friedrichstraße oversteken en een klein stukje de Franz-Klühs-Straße inlopen zien we op de hoek van de straat een mural van een aantal mannen die een vechtsport uitoefenen.

 Artiest: Pichi & Avo

Nog iets verderop zien we een werk dat twee gezichten weergeeft, in de vorm van beelden uit de antieke tijd. Het beeld stelt de romeinse god Janus voor, dat twee gezichten heeft. Janus is de god van deuren, poorten en overgangen, het begin en het einde, openen en sluiten. Eén gezicht kijkt naar het verleden en het andere gezicht kijkt naar de toekomst. Dit werk is in 2019 gemaakt naar aanleiding van het Berlin Mural Fest.

Op de begane grond van een flatgebouw

We lopen verder. Achter een parkeergarage dat duidelijk betere tijden heeft gekend gaat een flat schuil. Op de benedenverdieping van dit flatgebouw valt een hoop kunst te zien.

De gloriedagen van deze parkeergarage zijn voorbij


Berlijn Fietstours

Privé-fietstours met nederlandse gids.
BerlijnFietstours.com


Mehringplatz

Make Art Not War – Stephard Fairey

Wanneer we nog verder doorlopen naar het Mehringplatz komen we de laatste twee werken tegen. Aan onze linkerkant zien we een mural van Stephard Fairey: ‘Make Art Not War’.

Hoodie Birds – Don John

Als we ons omdraaien kijken we naar het werk ‘Hoodie Birds’ van de deense kunstenaar Don John. Te zien is een capuchontrui, maar een gezicht valt niet te herkennen.  Het is onduidelijk of het gezicht ontbreekt of schuilgaat achter de capuchon. Er vliegen exotische vogels uit deze capuchon.

Hoodie Birds – Don John

De rode verf is later door onbekenden aangebracht. Daarmee krijgt het werk een heel ander karakter. Het lijkt alsof de volgens zijn aangeschoten.

Ter afsluiting een currywurst

We lopen terug over de Friedrichstraße in de richting van Checkpoint Charlie. Op de hoek met de Puttkamerstraße kunnen we nog even langs bij een authentieke Eckimbiss, om te genieten van een originele berlijnse curryworst.


Berlijn Fietstours

Privé-fietstours met nederlandse gids.
BerlijnFietstours.com


Bezoekersinformatie

Het Theodor-Wolff-Park (locatie op Google Maps) ligt tussen de U-Bahnstations Kochstraße en Hallesches Tor in. Bij het station Kochstraße vind je de beroemde grensovergang Checkpoint Charlie.

Het Mehringplatz ligt aan het U-Bahnstation Hallesches Tor.

8 Comments

 • Sander

  Weer een mooi stuk, Bart! Ook wel weer bijzonder dat ze een terrorist eren door een gebouw naar hem te vernoemen. De man was betrokken bij bankovervallen, bomaanslagen, moorden op politieagenten en hij liet een spoor van ander geweld na. 🤷

  • Rinus

   Mooi Bart,

   Zo vaak langs gefietst en alleen de lavendelstruikjes zijn me bijgebleven, en de parkeergarage (geweldige constructie!). Ik fiets er binnenkort weer eens heen, ook om aan de andere kant van de parkeergarage uit te komen. Blijkbaar zijn op de Friedrichstrasse ook een paar doorkijkjes en mogelijkheden om achter de gebouwen op de binnenhof uit te komen, maar dan is het geen street art meer, maar hoge architectuur.

   • Bart

    Ja, die parkeergarage is prachtig! Ik kreeg echter wel de indruk dat ze die garage gaan slopen helaas. Er stonden hekken omheen en er waren bouwvakkers bezig. Of misschien waren die iets anders aan het doen.

    Inderdaad is de architectuur in die hoek ook zeer de moeite waard!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *