Christmas Garden Berlin - Botanische Tuin Berlijn
Zien en Doen

Christmas Garden in de botanische tuin

Met onze tickets in de hand lopen we naar de Botanischer Garten waar vanavond het evenement Christmas Garden plaatsvindt. Nog 300 meter tot de zuidelijke ingang zien we op een bord staan. Maar waarom lopen al die mensen met een a4-tje in de hand precies de tegengestelde richting op? Het blijkt dat de zuidelijke ingang gesloten is. We hebben een probleempje.

Berlijn Fietstours

Fietstour met een nederlandse gids?
BerlijnFietstours.com

Christmas Garden Berlin - Botanische Tuin Berlijn

Mijn collega-stadsgids Rogier en ik hebben namelijk een ticket gekocht met toegang tussen half zeven en zeven. Nu blijkt dat we helemaal aan de verkeerde kant van de botanische tuin zijn. Dat wordt nog eens anderhalf kilometer lopen. We zijn beiden bekend met de duitse flexibiliteit, dus we vragen ons af of we überhaupt nog naar binnen mogen als we een minuut te laat arriveren.

Christmas Garden Berlin - Botanische Tuin Berlijn

Christmas Garden Berlin - Botanische Tuin Berlijn

Met de pas er flink in lopen we om het terrein heen. Gelukkig lukt het ons om één voor zeven bij de ingang aan het Königin-Luise-Platz te zijn en kunnen we probleemloos naar binnen.

Bij binnenkomst worden we begroet door muziek die door Rogier als ‘eftelingmuziek’ wordt omschreven. We volgen het goed aangegeven parcours door de Botanischer Garten. Hier en daar vinden we op de route een stand met glühwein. Het hele parcours is in de buitenlucht en het is winter, dus die glühwein kan nog wel eens goed van pas komen onderweg. De kerstsfeer zit er goed in.

Meer dan een miljoen lampjes zouden dit jaar zijn gebruikt voor de Christmas Garden. Ik moet toegeven dat ik de lampjes niet heb geteld, maar ik kan beamen dat het er heel veel zijn.

Het pad volgt meerdere lichtinstallaties; in totaal zijn het er dertig. Sommige installaties zijn heel groot, andere juist klein, maar elke installatie is bijzonder op haar eigen manier.

Christmas Garden Berlin - Botanische Tuin Berlijn
Flötenspieler van Constantin Starck

Christmas Garden Berlin - Botanische Tuin Berlijn
Ik geniet van alle pracht

Na anderhalf uur door de tuin te hebben gelopen zijn we aanbeland bij de grote glaskoepel. Daar staat wederom een glühweinstand, maar ik kies voor een bratwurst. Van al dat lopen heb ik trek gekregen.

Ondanks dat de toegang tot deze kersttuin niet goedkoop is vind ik een bezoek absloluut de moeite waard. Ik zie het bovendien als een goed alternatief voor een bezoek aan een van de vele kerstmarkten.

Christmas Garden Berlin - Botanische Tuin Berlijn

Bezoekersinformatie

Christmas Garden Berlin

 • 17 november 2023 t/m 14 januari 2024
  Gesloten op: 20, 21, 27 en 28 november en 24 en 31 december.
 • Toegang: vanaf € 16,50 (afhankelijk van tijd en datum), kinderen vanaf € 12,00
  Tickets kopen kan via deze link.
  Voor de tickets die je online bestelt geldt een tijdslot voor de entree.
  Je kunt echter wel gewoon tot sluiting in de Christmas Garden blijven.
 • Dagelijks van 16:30 tot 21:00 uur.
  Vrijdag en zaterdag tot 22:00 uur.
  Van 21 december t/m 7 januari dagelijks tot 22:00 uur.
 • Website: christmas-garden.de

Mocht je meer geïnteresseerd zijn in planten dan in lampjes kun je ook overdag een bezoek brengen aan de botanische tuin. In mijn blogartikel over de botanische tuin kun je hierover meer lezen.

Christmas Garden Berlin - Botanische Tuin Berlijn

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *