museum - Neue Nationalgalerie Berlijn
Zien en Doen

Moderne kunst in de Neue Nationalgalerie

De Neue Nationalgalerie in Berlijn is een museum voor kunst uit de 20ste eeuw. Het gebouw zelf, ontworpen door Mies van der Rohe, is op zichzelf al een bijzonderheid. Het museum uit 1968 werd in 2015 vanwege een grondige renovatie gesloten. In 2021 opende de Neue Nationalgalerie eindelijk weer. Tijd voor een bezoek. Mijn collega-stadsgids Rogier is hier ook wel voor te porren dus gaan we samen naar het museum.

Het museum de Neue Nationalgalerie in Berlijn
Het gebouw van de Neue Nationalgalerie

Berlijn Fietstours

Fietstour met een nederlandse gids?
BerlijnFietstours.com

De kunst van de maatschappij
1900-1945: Collectie van de Nationalgalerie

Als eerste bezoeken we de tentoonstelling Die Kunst der Gesellschaft 1900–1945. Sammlung der Nationalgalerie. Hier worden belangrijke werken uit Oost- en West-Duitsland, West-Europa en de VS getoond. In veel werken komen maatschappelijke thema’s aan bod. Dit maakt deze tentoonstelling zeer interessant vind ik, in de periode van 1900 tot 1945 waren het immers woelige tijden.

museum - Neue Nationalgalerie Berlijn
Alberto Giacometti – Woman Walking, 1936

museum - Neue Nationalgalerie Berlijn
Leonor Fini – Two Women, 1939

Het blijkt de grootste tentoonstelling van de Neue Nationalgalerie te zijn en we verbrengen hier behoorlijk wat tijd.

We zien werk dat kritisch is op het kapitalisme, nationaal-socialisme en het communisme, maar we zien ook werk uit de Sovjet-Unie, dat het communisme juist verheerlijkt. Verder komen onder andere thema’s als armoede, feminisme en kolonialisme aan bod. Ook de gouden jaren ’20 in Berlijn spelen een rol in deze terntoonstelling. De twee wereldoorlogen brengen een schaduw over het geheel.

De tentoonstelling Die Kunst der Gesellschaft 1900–1945 duurt nog tot en met 24 september 2023.

museum - Neue Nationalgalerie Berlijn
Käthe Kollwitz – Tower of Mothers, 1937/1938

museum - Neue Nationalgalerie Berlijn
Wilhelm Lachnit – The Sad Spring, 1933

Judit Reigl

De tweede tentoonstelling die we bezoeken is Kraftfelder van Judit Reigl. We zien een verzameling van 16 werken. Haar vroegere werken waren vooral figuratief, in de stijl van het surrealisme. Later maakte ze voornamelijk abstract werk.

Deze tentoonstelling van Judit Reigl duurt nog tot en met 8 oktober 2023.

Judit Reigl – Incomparable Pleasure, 1952–53

Tehching Hsieh

Vervolgens bezoeken we de tentoonstelling van Tehching Hsieh. Dit is de kleinste tentoonstelling maar deze is desondanks zeker de moeite waard. One Year Performance 1980-1981 (Time Clock Piece) is zoals de naam al doet vermoeden een performance die een jaar heeft geduurd. Gedurende een jaar lang heeft Hsieh elk uur een foto van zichzelf genomen. Dit is niet helemaal gelukt, daar hij door het ontstane slaapgebrek een delirium kreeg.

Deze tentoonstelling duurt nog tot en met 24 september.

museum - Neue Nationalgalerie Berlijn
Tehching Hsieh – One Year Performance, 1978-1979

Gerhard Richter

De tentoonstelling van Gerhard Richter toont honderd werken. Voor het belangrijkste werk van de tentoonstelling heeft Richter vier foto’s van het concentratiekamp Birkenau gebruikt en deze met houtskool overgetrokken. Vervolgens heeft hij hieroverheen geschilderd en heeft dit herhaald tot het abstract geworden was en de oorspronkelijke foto niet meer te herkennen viel. Aan de andere kant van de ruimte staan vier spiegels opgesteld, om te zorgen voor meer ruimte voor reflectie.

Neue Nationalgalerie
Het werk ‘Mirror’ van Gerhard Richter houdt ons een spiegel voor.

Van één van de werken van Gerhard Richter is Rogier minder onder de indruk. We kijken naar een grote spiegel die aan de muur hangt. “Zo’n spiegel kun je ook in de IKEA kopen” zegt hij.

Waar veel van Richters spiegels een kleur hebben, bijvoorbeeld rood of grijs, lijkt deze spiegel geen tint te bevatten. Het werk ‘Mirror’ geeft een radicale reflectie. Je ziet jezelf erin terug. Ook is het kunstwerk aan voortdurende verandering onderhevig. Zodra je maar iets beweegt verandert het kunstwerk al.

De tentoonstelling van Gerhard Richter duurt nog tot en met 2026.

Isa Genzken

De tentoonstelling 75/75 toont 75 sculpturen van de kunstenares Isa Genzken. De werken van Genzken stellen vragen bij de idealen en productiemethoden van de westerse maatschappij.

Deze tentoonstelling duurt tot en met 27 november 2023.

museum - Neue Nationalgalerie Berlijn
Isa Genzken

De Neue Nationalgalerie bezoeken

Adres:
Neue Nationalgalerie
Potsdamer Straße 50
10785 Berlijn
Locatie op Google Maps

Als je met het openbaar vervoer komt kun je bij U- en S-Bahnstation Potsdamer Platz uitstappen. Vervolgens is het ongeveer 10 minuten (750 meter) te voet naar het museum.

Openingstijden:
Maandag gesloten
Di, woe, vr, za, zo: 10:00 – 18:00
Donderdag: 10:00 – 20:00
Op feestdagen zijn er afwijkende openingstijden.

Website: Neue Nationalgalerie | Home (smb.museum)

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *