CSD parade Berlijn
Zien en Doen

Een impressie van de CSD Berlin Pride Parade 2023

De Berlijnse Christopher Street Day (CSD), of ook wel Berlin Pride, is een jaarlijks terugkerend evenment. Het is eigenlijk een demonstratie voor LGBTIQA+rechten, maar het is vooral een heel groot feest. Christopher Street Day vindt niet alleen in Berlijn plaats, maar in verschillende steden over de hele wereld. In die zin is de parade in Berlijn niet uniek, maar de Berlijnse versie is wel de grootste van Europa. Dit jaar vond de parade in Berlijn op 22 juli plaats.

CSD parade Berlijn

Berlijn Fietstours

Fietstour met een nederlandse gids?
BerlijnFietstours.com

CSD parade Berlijn

Op 28 juni 1969 was er een politieinval in de gay-bar Stonewall Inn in New-York. De Stonewall Inn was eigendom van de maffia. Dat was geen toeval, want gay-bars waren in die tijd in de Verenigde Staten illegaal. Verzet tegen politiegeweld tijdens deze inval mondde uit in rellen. Vervolgens werden er activistische groeperingen opgericht. Een jaar later werd in New York de eerste gay pride march gehouden ter herinnering aan deze politieinval. Meerdere steden volgden het voorbeeld van New-York. De eerste Christopher Street Day in Berlijn vond in 1979 plaats, dat was nog in het toenmalige West-Berlijn.

CSD parade Berlijn

CSD parade Berlijn

De CSD Parade is elke zomer een leuk evenement om te bezoeken. Een bonte stoet van vrachtwagens met dansende mensen eromheen trekt door de binnenstad van Berlijn. Deze parade met honderdduizenden deelnemers is eigenlijk één groot straatfeest.

CSD parade Berlijn

CSD parade Berlijn

Wil je de volgende editie van de CSD Berlin Pride bijwonen, houd dan de evenementen-kalender op deze website goed in de gaten.

De parade volgt een route door de binnenstad van Berlijn, dus je kunt op meerdere plaatsen aanhaken. Het eindpunt is de Brandenburger Tor. Houd er wel rekening mee dat vanwege de hoge bezoekersaantallen het erg druk zal zijn in het openbaar vervoer.

Meer informatie over de Berlijnse Christopher Street Day vind je op de officiële website.

CSD parade Berlijn

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *