Rave the Planet - Berlijn
Zien en Doen

Rave the Planet, de nieuwe Love Parade

De Rave the Planet Parade wordt een beetje gezien als de terugkeer van de legendarische Love Parade. De eerste Love Parade heeft Dr. Motte in 1989 samen met Danielle de Picciotto geïnitieerd. Daar Dr. Motte Rave the Planet organiseert wordt Rave the Planet als de opvolger van de Love Parade gezien. Zo veel bezoekers als de Loveparade op haar hoogtepunt had, weet de Rave the Planet Parade dit jaar echter niet te bereiken.

Berlijn Fietstours

Fietstour met een nederlandse gids?
BerlijnFietstours.com

Rave the Planet - Berlijn
Mensenstroom vanaf het Hauptbahnhof.

Dat betekent niet dat er amper mensen zijn. Ondanks de hitte zijn er toch nog zo’n 200.000 mensen op afgekomen. Nog altijd een stuk meer dan de ongeveer 150 mensen die in 1989 op de eerste Loveparade afkwamen, maar een stuk minder dan de geschatte 1,5 miljoen van 1999.

Rave the Planet - Berlijn

Voorgeschiedenis

In 1989 werd dus de eerste Love Parade gehouden. Dr. Motte, ook wel Matthias Roeingh genoemd, wou zijn verjaardag op een speciale manier vieren. Hij reed met een busje met een muziekinstallatie waaruit techno-muziek schalde stapvoets over de Kürfurstendamm en mensen liepen er al dansend achteraan.

Officiëel was het een demonstratie, wat het een stuk makkelijker maakte met vergunningen en dergelijke. Iedereen heeft immers het recht om te demonstreren. Vanaf 1996 verhuisde de parade naar de Straße des 17. Juni wat passender was vanwege de hoge bezoekersaantallen.

Rave the Planet - Berlijn

In 2004 en 2005 ging de Love Parade niet door omdat de organisatie in financiële problemen was geraakt. In 2006 had het evenement een nieuwe sponsor gekregen waarmee de geldproblemen waren opgelost, maar de organisatie werd ook overgenomen door deze sponsor. Dr. Motte kon zich niet vinden in het nieuwe concept en nam afstand van de Love Parade.

Rave the Planet - Berlijn

In 2010 werd de laatse Love Parade in Duisburg gehouden. Al een aantal jaar vond de parade niet meer in Berlijn plaats. 21 mensen kwamen tijdens deze editie van de parade in het gedrang van de mensenmassa om het leven. Sindsdien is er nooit meer een Love Parade geweest.

In 2020 houdt Dr. Motte een fundraise om een nieuwe parade te kunnen organiseren. Op 9 juli 2022 wordt op zijn 62ste verjaardag de eerste editie van de Rave the Planet parade gehouden. Dit jaar (2023) viel het op 8 juli.

Rave the Planet - Berlijn

Rave the Planet - Berlijn

Rave the Planet Parade 2023

Het is niet bepaald de ideale dag voor een techno-parade. Hitte teistert namelijk de stad. Gelukkig zijn we middenin het park Tiergarten, waar we even weg van de mensenmassa in de schaduw kunnen bijkomen.

Rave the Planet - Berlijn

Rave the Planet - Berlijn

Rave the Planet - Berlijn

Vanuit een wagen valt een toespraak te horen. De Rave the Planet Parade is immers officieel een demonstratie. In deze toespraak wordt betoogd dat techno-cultuur op de Unesco werelderfgoedlijst moet komen. Dromen kan altijd.

Rave the Planet - Berlijn

Rave the Planet - Berlijn

Rave the Planet - Berlijn
Gewaagd…
Rave the Planet - Berlijn
Oeps!

Er zijn een aantal mensen die graag in allerlei objecten zoals lantaarnpalen en verkeersborden klimmen. Een jongen bungelt hoog boven de straat aan een lantaarnpaal. Dan probeert hij weer naar beneden te komen, maar op het laatste moment gaat het toch mis en valt hij naar beneden. Gelukkig kan hij gewoon weer opstaan, al is het met enige moeite. Hij is er nog redelijk goed mee weggekomen. Alleen heeft hij wel de pech dat hij gelijk mee kan met een groep politieagenten. Kennelijk is de politie niet zo gecharmeerd van zijn actie.

Rave the Planet - Berlijn

Rave the Planet - Berlijn

De politie blijkt ook niet zo gecharmeerd te zijn van het feit dat sommige mensen in adamskostuum rondlopen. Er wordt echter geen gehoor gegeven aan de oproep van de fashion Polizei om iets aan te trekken.

Ik zelf stoor mij niet zo aan die naakte mensen, het hoort een beetje bij. Bovendien lopen in Berlijn wel vaker mensen naakt op straat rond dus ik kijk er niet echt van op. Maar kennelijk zijn er toch klachten geweest, wat me een beetje verbaast. Uiteindelijk blijkt de politie machteloos te zijn, het is dweilen met de kraan open.

Rave the Planet - Berlijn

Rave the Planet bezoeken

Wil je de volgende editie van de Rave the Planet Parade bijwonen, zorg dan dat je op 17 augustus 2024 op de Straße des 17. Juni in Berlijn bent.

Meer informatie: ravetheplanet.com

Rave the Planet - Berlijn

3 Comments

   • Bart

    Nee, een vervolg zou ik het niet noemen. Aanvankelijk was het meer een tegenhanger ervan. Het was voor en door mensen die een hekel aan de Love Parade hadden. Zij vonden de Love Parade te vrolijk, te commerciëel en waren het ook niet eens met de muziekkeuze.

    Oorspronkelijk heette de Fuckparade de Hateparade. Fuckparade is een verkorte afgeleide van Fuck the Loveparade.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *