Paleistuin Schloss Charlottenburg
Zien en Doen

De tuin van Schloss Charlottenburg

Ergens langs de rivier de Spree in Berlijn kun je een een paleis met een prachtige tuin vinden. Het Schloss Charlottenburg heeft vanaf 1701 tot 1888 als zomerverblijf van de pruissische vorsten gediend. Vandaag bezoeken we niet zozeer het slot zelf, maar enkel de paleistuin.

Berlijn Fietstours

Fietstour met een nederlandse gids?
BerlijnFietstours.com

Sophie Charlotte van Hannover
Sophie Charlotte van Hannover

Sophie Charlotte van Hannover

Schloss Charlottenburg is vernoemd naar Sophie Charlotte van Hannover. Zij trouwt met de kroonprins van Brandenburg en wordt in 1701 tot de eerste koningin van Pruissen gekroond. Aanvankelijk had het paleis de naam Schloss Lietzenburg, naar het nabijgelegen dorp. Na het overlijden van Charlotte heeft haar man Frederik III het paleis naar haar hernoemd.

Paleistuin Schloss Charlottenburg
De fontijn voor het paleis

Zodra ik arriveer parkeer ik mijn fiets voor het paleis, want helaas mag je niet fietsen in de paleistuin. Het paleis is een imposant gebouw, maar ik loop eromheen om de grote tuin te kunnen bereiken. Gelijk aan de achterkant van het paleis is de tuin ingericht in franse stijl. Vanuit het paleis kijk je uit over een fontijn. Mooi zijn de bloemen die nu bloeien.

Paleistuin Schloss Charlottenburg

Paleistuin Schloss Charlottenburg

De franse tuin eindigt bij een vijver. Hier staan enkele beelden van een soort dwergen opgesteld. Deze mollige kinderfiguurtjes worden eigenlijk putto’s of amoretto’s genoemd. Vanaf hier is de paleistuin niet meer in de franse, maar in de engelse stijl ingericht.

Paleistuin Schloss Charlottenburg

Paleistuin Schloss Charlottenburg

Vanaf de andere kant van de vijver heb je vanaf een brug een heel mooi uitzicht over de tuin naar het slot. Ik ben echter niet de enige die op het idee gekomen is hier een foto te maken, op deze brug zijn er vrijwel altijd wel mensen die foto’s maken.

Paleistuin Schloss Charlottenburg
Paleistuin Schloss Charlottenburg
Paleistuin Schloss Charlottenburg
Belvedere

Belvedere

Een beetje verderop staat de Belvedere. Dit gebouw is oorspronkelijk gebouwd om te dienen als theehuis. Hier speelde de pruissische kroonprins Frederik Willem II graag muziek.

Dit was ook de plek waar hij spitituele bijeenkomsten hield. De initiatoren Johann Christoph von Wöllner en Johann Rudolf von Bischoffwerder besloten de goedgelovige Frederik Willem II voor de gek te houden en te laten denken dat hij met de geesten van overledenen communiceerde. Toen Frederik Willem II koning werd heeft hij beide heren tot ministers gemaakt. Ze kregen zo via de koning politieke invloed, totdat in 1792 de koning afstand van ze nam.

Paleistuin Schloss Charlottenburg
Belvedere

Paleistuin Schloss Charlottenburg
Obelisk ter herinnering aan 11 maart

Obelisk ter herinnering aan 11 maart

Als we dieper het park ingaan komen we een tien meter hoge obelisk tegen. Deze obelisk is ontworpen door Braco Dimitrijevic en is gebouwd ter herinnering aan 11 maart. Deze dag heeft geen speciale betekenis, het verwijst niet naar een historische gebeurtenis, het is gewoon een willekeurige dag.

Paleistuin Schloss Charlottenburg
Een bezoeker heeft koningin Louise weten te versieren

De cultus rondom koniningin Louise

Ergens in de tuin vind ik een klein beeld van de pruissische koningin Louise. Ik geloof dat ze fans heeft want iemand heeft haar beeld versierd. Louise is dan ook wel een mytisch figuur uit de pruissische geschiedenis en werd nog lange tijd na haar overlijden vereerd. Kennelijk heeft ze nog steeds bewonderaars.

Paleistuin Schloss Charlottenburg
Het masoleum in de tuin van Schloss Charlottenburg

Na het overlijden van Louise is er een speciaal masoleum gebouwd aan de favoriete laan van van haar in de tuin van het slot. Zij hield van de sombere uitstraling ervan. Hier heeft koningin Louise haar laaste rustplaats gevonden.

Klik hier voor een artikel over het leven en de verering van koningin Louise.

Paleistuin Schloss Charlottenburg

Bezoekersinformatie

Schlossgarten Charlottenburg
Spandauer Damm 10-22
104059 Berlin
Openingstijden: 8 uur ’s ochtends tot zonsondergang
Toegang gratis.

Je kunt het slot Charlottenburg zelf ook bezoeken, wat ik zeker kan aanraden.
Meer informatie over een bezoek aan het slot Charlottenburg vind je hier.

Paleistuin Schloss Charlottenburg
Beeld van de keurvorst Frederik Willem

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *