De tuin van Schloss Charlottenburg
Ergens langs de rivier de Spree in Berlijn kun je een een paleis met een prachtige tuin vinden. Het Schloss Charlottenburg heeft vanaf 1701 tot 1888 als zomerverblijf van de pruissische vorsten gediend. Vandaag bezoeken we niet zozeer het slot zelf, maar enkel de paleistuin.
Berlijn Fietstours
Fietstour met een nederlandse gids?
|
Sophie Charlotte van Hannover
Schloss Charlottenburg is vernoemd naar Sophie Charlotte van Hannover. Zij trouwt met de kroonprins van Brandenburg en wordt in 1701 tot de eerste koningin van Pruissen gekroond. Aanvankelijk had het paleis de naam Schloss Lietzenburg, naar het nabijgelegen dorp. Na het overlijden van Charlotte heeft haar man Frederik III het paleis naar haar hernoemd.
Zodra ik arriveer parkeer ik mijn fiets voor het paleis, want helaas mag je niet fietsen in de paleistuin. Het paleis is een imposant gebouw, maar ik loop eromheen om de grote tuin te kunnen bereiken. Gelijk aan de achterkant van het paleis is de tuin ingericht in franse stijl. Vanuit het paleis kijk je uit over een fontijn. Mooi zijn de bloemen die nu bloeien.
De franse tuin eindigt bij een vijver. Hier staan enkele beelden van een soort dwergen opgesteld. Deze mollige kinderfiguurtjes worden eigenlijk putto’s of amoretto’s genoemd. Vanaf hier is de paleistuin niet meer in de franse, maar in de engelse stijl ingericht.
Vanaf de andere kant van de vijver heb je vanaf een brug een heel mooi uitzicht over de tuin naar het slot. Ik ben echter niet de enige die op het idee gekomen is hier een foto te maken, op deze brug zijn er vrijwel altijd wel mensen die foto’s maken.
Belvedere
Een beetje verderop staat de Belvedere. Dit gebouw is oorspronkelijk gebouwd om te dienen als theehuis. Hier speelde de pruissische kroonprins Frederik Willem II graag muziek.
Dit was ook de plek waar hij spitituele bijeenkomsten hield. De initiatoren Johann Christoph von Wöllner en Johann Rudolf von Bischoffwerder besloten de goedgelovige Frederik Willem II voor de gek te houden en te laten denken dat hij met de geesten van overledenen communiceerde. Toen Frederik Willem II koning werd heeft hij beide heren tot ministers gemaakt. Ze kregen zo via de koning politieke invloed, totdat in 1792 de koning afstand van ze nam.
Obelisk ter herinnering aan 11 maart
Als we dieper het park ingaan komen we een tien meter hoge obelisk tegen. Deze obelisk is ontworpen door Braco Dimitrijevic en is gebouwd ter herinnering aan 11 maart. Deze dag heeft geen speciale betekenis, het verwijst niet naar een historische gebeurtenis, het is gewoon een willekeurige dag.
De cultus rondom koniningin Louise
Ergens in de tuin vind ik een klein beeld van de pruissische koningin Louise. Ik geloof dat ze fans heeft want iemand heeft haar beeld versierd. Louise is dan ook wel een mytisch figuur uit de pruissische geschiedenis en werd nog lange tijd na haar overlijden vereerd. Kennelijk heeft ze nog steeds bewonderaars.
Na het overlijden van Louise is er een speciaal masoleum gebouwd aan de favoriete laan van van haar in de tuin van het slot. Zij hield van de sombere uitstraling ervan. Hier heeft koningin Louise haar laaste rustplaats gevonden.
Klik hier voor een artikel over het leven en de verering van koningin Louise.
Bezoekersinformatie
Schlossgarten Charlottenburg
Spandauer Damm 10-22
104059 Berlin
Openingstijden: 8 uur ’s ochtends tot zonsondergang
Toegang gratis.
Je kunt het slot Charlottenburg zelf ook bezoeken, wat ik zeker kan aanraden.
Meer informatie over een bezoek aan het slot Charlottenburg vind je hier.
2 Comments
Rogier
Ja, leuk verhaal. De tuin is echt een aanrader om heen te gaan dat klopt. Echt prachtig.
Het gebouw is echt indrukwekkend ook trouwens.
Bart
Het paleis is inderdaad indrukwekkend! Ik ga nog eens terug om het masoleum te bezichtigen, daar ben ik nog nooit binnen geweest.