Karneval der Kulturen 2023
Zien en Doen

Karneval der Kulturen, een fotoimpressie

Elk jaar rond Pinksteren vindt in de wijk Kreuzberg het meerdaagse festival Karneval der Kulturen plaats. Het thema is, zoals de naam al doet vermoeden, de veelvoud van culturen die Berlijn rijk is. Er is een leuke markt met producten uit alle windstreken. Ook zijn er verschillende podia met live muziek. Maar de parade is toch wel het hoogtepunt van het festival.

Berlijn Fietstours

Fietstour met een nederlandse gids?
BerlijnFietstours.com

Dit jaar wil ik erbij zijn dus ik stap op de fiets en begeef me naar het Blücherplatz waar het festijn plaatsvindt. Eerst verken ik de markt. Het festival is groter dan ik verwacht en het is erg druk. Als je niet van mensenmassa’s houdt wil je hier niet zijn, maar afgezien daarvan het is een leuke markt om rond te struinen.

Karneval der Kulturen 2023

Rogier, een collega-stadsgids, wil ook bij het festival zijn. We spreken af om elkaar te ontmoeten op het evenement. Maar het lukt hem niet om met de metro het Karneval der Kulturen te bereiken, want het metronetwerk blijkt overbelast te zijn vanwege de vele bezoekers. Hij gaat het laatste stuk maar wandelen, ik verken intussen de markt.

Karneval der Kulturen Berlijn

Nadat we elkaar ontmoet hebben zoeken we de parade op. Verschillende groepen, elk met een eigen thema, volgen elkaar op. Het is vanwege de vele aanwezige mensen wel lastig een goede plek te vinden om alles goed te zien, maar uiteindelijk vinden we toch een mooi plekje.

Karneval der Kulturen Berlijn

Karneval der Kulturen 2023

Karneval der Kulturen Berlijn

Karneval der Kulturen 2023
Colombiacarnaval

Karneval der Kulturen 2023

Karneval der Kulturen 2023
Carnival Explosion

Eén groep weet de show te stelen. Het gaat om Carnival Explosion. De uitbundigheid van deze groep blijft ongeëvenaard. Carnival Explosion heeft een aziatisch-caribisch thema. Ik herken het aziatische aspect niet zo, maar wat het thema ook mag zijn, het woord explosie in de naam is zeer toepasselijk.

Karneval der Kulturen Berlijn

Karneval der Kulturen 2023

Karneval der Kulturen 2023

Karneval der Kulturen 2023

Karneval der Kulturen 2023

Karneval der Kulturen 2023

Karneval der Kulturen 2023

Karneval der Kulturen 2023
Ghana Carnival Group

Het wordt voor de groepen die op Carnival Explosion volgen wel lastig, want het spektakel van zojuist valt moeilijk te overtreffen. Maar dat houdt de deelnemers niet tegen een poging te wagen.

Karneval der Kulturen 2023

Karneval der Kulturen 2023

Nadat de parade aan ons voorbijgerokken is lopen we weer terug naar het festivalterrein. Ook onderweg is het gezellig op straat.

Karneval der Kulturen 2023

We zijn weer terug op het festivalterrein. Op het grasveld van het Blücherplatz heerst een leuk ontspannen sfeertje. Her en der zijn er mensen die muziek maken onder de schaduw van de bomen. Een goede relaxte plek om even bij te komen.

Karneval der Kulturen 2023

Het Karneval der Kulturen is inmiddels weer voorbij, maar volgend jaar rond Pinksteren is er een nieuwe editie van het festijn. Het festival is elk jaar op en rond het Blücherplatz. De parade begint in de Gneisenaustraße en eindigt op het Hermannplatz en is maar op één van de festivaldagen. Zolang je tegen mensenmassa’s kan is het absoluut de moeite waard om Karneval der Kulturen te bezoeken. Ik kan niet wachten tot de volgende editie.

Bezoekersinformatie

Karneval der Kulturen 2024 vindt plaats op 17 t/m 20 mei. De straatparade is op 19 mei. Het festival vind plaats op en rond het Blücherplatz te Kreuzberg.

Website: https://www.karneval.berlin/

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *