Mauerpark Berlijn Vlooienmarkt
Zien en Doen

Een middagje in het Mauerpark

Op zondag is er in het Mauerpark altijd wat gaande. Aangezien in Berlijn op zondagen de winkels dicht zijn, wijken mensen uit naar een van de vele de vlooienmarkten die zondags worden gehouden. De bekenste daarvan is die in het Mauerpark. Als het mooi weer is ontstaat er in het park een festivalsfeertje. Niet alleen is er dan markt, maar er wordt ook live muziek gemaakt, mensen dansen en je kunt performances zien. Het was hier echter niet altijd zo’n leuke plek.

Berlijn Fietstours

Fietstour met een nederlandse gids?
BerlijnFietstours.com

Het huidige Mauerpark in ca. 1970 – CC BY-SA 4.0 – foto: Hans Rasp

Vroeger maakte het park namelijk deel uit van de Todesstreifen, ofwel de doodsstrook. Dit was de strook tussen de twee muren die Oost- en West-Berlijn van elkaar afscheidden. Als je hier kwam was je je leven niet zeker.

Boomplantactie in 1990 – CC BY-SA 4.0 – foto: Gerd Danigel

Gelukkig is die tijd inmiddels lang voorbij en is de uit voormalige doodsstrook een park ontstaan. Na de val van de Berlijnse Muur zijn er wat omwonenden geweest die hier spontaan bomen hebben geplant, waardoor er een inofficiëel park ontstond. Uiteindelijk heeft na tien jaar ook het stadsbestuur maar geaccepteerd dat het een park is.

Mauerpark Berlijn

Mauerpark Berlijn Vlooienmarkt

Vlooienmarkt

De vlooienmarkt in het Mauerpark is behoorlijk groot. Ik merk wel dat het aanbod veranderd is in de loop der jaren; er zijn tegenwoordig een stuk minder meubels te koop. Aan de ene kant is dat jammer, maar van de andere kant kocht ik hier nou ook weer niet zo vaak een eettafel. Een verbetering is de bestrating, het is niet meer zo’n modderpoel als vroeger, zodat je tegenwoordig na afloop geen nieuwe schoenen hoeft te kopen.

Mauerpark Berlijn Vlooienmarkt

In het midden van de vlooienmarkt is een foodmarket, dus honger zul je niet krijgen. Je kunt om wat te eten ook uitwijken naar de nabijgelegen Oderberger Straße, waar je heerlijk kunt zitten op een van de vele terrasjes.

Mauerpark Berlijn Vlooienmarkt

Berlijn Fietstours

Privé-fietstours met nederlandse gids.
BerlijnFietstours.com

Mauerpark Berlijn

Muziek en entertainment

In het amfitheater in het park vinden allerlei performances plaats. Ongeveer om drie uur begint bij goed weer de beroemde Bearpit Karaoke. Dus als je kunt zingen als een nachtegaal, of juist niet, kun je hier je talent laten zien. De toeschouwers zijn heel supportive, vooral als je echt niet kunt zingen. Bearpit Karaoke is tot midden oktober op elke zondag in het park, mits het weer een beetje meezit.

Mauerpark Berlijn

Afgelopen zondag was er echter géén Bearpit Karaoke, want voor dit jaar was er nog geen vergunning verleend. Mittagsruhe wordt hier in Duitsland heel serieus genomen en bureaucratie ook. Maar nu is eindelijk de vergunning voor dit jaar rond, dus vanaf komende zondag is de karaoke weer terug in het Mauerpark.

Mauerpark Berlijn

Niet alleen in het amfitheater wordt muziek gemaakt, je ziet op allerlei plekken mensen optreden in het park. In principe kan iedereen met een instrument het publiek laten genieten van hun kunsten.

Mauerpark Berlijn

Barbeque

Het is in het Mauerpark toegestaan te barbequen. Aangezien dit in de meeste parken in Berlijn niet toegestaan is en het hier niet vanzelfsprekend is een tuin te bezitten wordt er in het Mauerpark veel gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

Mauerpark Berlijn barbeque

Berlijn Fietstours

Privé-fietstours met nederlandse gids.
BerlijnFietstours.com


Mauerpark bezoeken

Het leukst is het om het Mauerpark op zondag te bezoeken en dan vooral als het een beetje lekker weer is. Dan is er het meest in het park te beleven.

Het begint rond een uur of 10, maar dan is het nog rustig. De meeste mensen slapen uit, pas in de middag komt het echt op gang.

De dichtsbijzijnde metrohalte is Eberswalder Straße aan de U2.


Update 28 maart 2024:
Momenteel zijn er in het Mauerpark werkzaamheden gaande omdat het park wordt opgeknapt. Hierdoor is een deel van het park niet toegankelijk, waaronder het amfitheater en het barbequeveld.
De vlooienmarkt gaat wel gewoon door.

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *