Hamburger Bahnhof
Zien en Doen

Een krijsende baby in het Hamburger Bahnhof

Het Hamburger Bahnhof is niet een treinstation, zoals de naam wellicht doet vermoeden, maar een museum voor moderne kunst. Het museum toont een vaste collectie, maar voor het overgrote deel zijn er wisselende tentoonstellingen. Dit maakt het museum erg leuk, want je kunt er regelmatig wat anders zien.

Ik ga met Denis, een vriend die ik sinds ik in Berlijn ben komen wonen ken naar het Hamburger Bahnhof. Denis woont inmiddels in Groot-Brittanië en is op bezoek in Berlijn. Een uitje naar dit museum is de perfectie manier om onze middag te besteden.

De vaste collectie blijkt helaas gesloten te zijn vanwege een verbouwing, maar er zijn wel vier tijdelijke exposities die we kunnen zien.

Berlijn Fietstours

Fietstour met een nederlandse gids?
BerlijnFietstours.com

Christina Quarles, Collapsed Time

Eerst gaan we naar de tentoonstelling Collapsed Time. Deze tentoonstelling is niet zo heel groot. Veel schilderijen kun je alleen door een soort doek of gaas zien, dit maakt het iets moeilijker te zien, maar dat is deel van het kunstwerk. Je moet een beetje zoeken naar een hoek waardoor je het beter kunt zien. Een van de getoonde installaties is speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt.

De figuren in de werken beelden het gevecht uit met de buitenwereld die hun identiteiten oplegt.

Fred Sandback, Simple Facts

Hamburger Bahnhof
Simple Facts

De tweede tentoonstelling is van Fred Sandback. Het gaat hier vooral om lijnen. De kunstenaar heeft zich door Mondriaan laten inspireren.

De lijnen stellen niets meer voor dan zichzelf, het zijn “simpele feiten”.

Denis bevalt het dat je door de kunstwerken heen kunt lopen, dat je erin kunt staan. Het geeft inderdaad een vreemd soort genoegen op te gaan in het werk.

Hamburger Bahnhof
Simple Facts

Broken Music Vol. 2 – 70 Years of Records and Sound Works by Artists

Broken Music Vol. 2

Nu komen we bij de grootste tentoonstelling. In de eerste zaal horen we door speakers allerlei geluiden. Als uitleg kunnen we lezen dat de kleur geel, wanneer het niet in de natuur, maar in geometrische vormen zichtbaar is, op de zenuwen werkt van de mens.

De geluiden die we horen moeten ook op de zenuwen werken. Zo past de kleur geel goed bij de geluiden die we horen.

Ik laat het even op me inwerken

Plotseling hoor ik vanuit de volgende zaal het geluid van een krijsende baby. Ik ben zeer benieuwd naar dat kunstwerk. We gaan naar de volgende zaal. We kijken naar waar dat geluid vandaan komt. Het blijkt dat het geluid van een krijsende baby niet uit een kunstwerk komt, maar uit een baby.

Broken Music Vol. 2

Broken Music Vol. 2 viert de veerkracht van de langspeelplaat, die ondanks het digitale tijdperk nog steeds een rol van betekenis speelt.

Zineb Sedira, Dreams Have No Titles

Wanneer we de volgende tentoonstelling betreden horen we de tango. Een paar danst op de muziek. Dit is overigens in tegenstelling tot het geluid van de krijsende baby wel kunst.

Deze tentoonstelling gaat over dekolonisatie, teleurstelling en vervlogen dromen. Het betreft enerzijds politiek en samenleving, maar de tentoonstelling is tegelijkertijd erg persoonlijk en autobiografisch van aard.

Dreams Have No Titles

Tentoonstellingen in het Hamburger Bahnhof bezoeken

De tentoonstellingen Simple Facts en Collapsed time duren nog tot en met 17 september. Wil je de tentoonstelling Broken Music Vol. 2 zien dan moet je snel zijn, deze duurt namelijk nog tot en met 14 mei. De tentoonstelling Dreams Have No Titles duurt nog tot en met 30 juli.

De permanente tentoonstelling is momenteel gesloten, maar zal weer te zien zijn vanaf 16 juni.

Adres: Invalidenstraße 50 – 51, 10557 Berlin

Openingstijden:
– maandag: gesloten
– dinsdag, woensdag, vrijdag: 10:00 – 18:00
– donderdag: 10:00 – 20:00
– zaterdag, zondag: 11:00 – 18:00

Website: https://www.smb.museum/en/museums-institutions/hamburger-bahnhof/home/


3 Comments

  • Caspar

    Interessant wat je schrijft over de kleur geel. Als filmmaker ben ik ook weg van de invloed en betekenis van kleur. Afhankelijk van de context kan geel bijvoorbeeld staan voor vitaliteit en energie, maar ook voor gekte en razernij 😜

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *