Japanse kersenbloesem in Berlijn
Berlijn in Beeld

De schoonheid van japanse kersenbloesem

Op verschillende plekken langs de route waar de Berlijnse Muur heeft gelopen bloeit in het voorjaar prachtige japanse kersenbloesem. Deze kersenbloesem wordt in Japan sakura genoemd en speelt een belangrijke rol in de japanse cultuur. De sakura staat voor schoonheid, begin en vergankelijkheid.

Vergankelijk is kersenbloesem zeker, want het duurt heel kort voor de bloesem naar beneden valt.

Japanse kersenbloesem in Berlijn

Vlak nadat de Berlijnse Muur gevallen was heeft een japans televisieprogramma een inzamelingsactie onder de kijkers gehouden. Met het opgehaalde geld zijn kersenbomen gekocht om te schenken aan de stad Berlijn. Deze bomen zijn op verschillende plekken langs het traject van de Berlijnse Muur geplant.

Japanse kersenbloesem in Berlijn

Meestal begint de bloei zo’n beetje midden april en duurt dan rond de twee weken, maar in volle bloei is het niet meer dan een week. Afhankelijk van hoe warm het is in de lente kan de bloeiperiode ook een aantal weken eerder of later zijn.

Japanse kersenbloesem in Berlijn

De afgelopen tijd was het weer zover en ben ik in mijn vrije uurtjes zoveel mogelijk op pad geweest om de bloesem in beeld te brengen. Dit is een beetje een gewoonte van me geworden in de lente.

Japanse kersenbloesem in Berlijn
Het kan wel eens druk zijn op het Kirschblütenpfad

Hierin ben ik helaas niet de enige, het kan namelijk nog wel eens druk worden bij de sakura. Het geeft wel een leuk sfeertje met al die mensen onder de kersenbloesem, maar het kan wel eens lastig zijn als je foto’s van de bloesem probeert te maken.

Japanse kersenbloesem in Berlijn

Er zijn een aantal plekken waar je de kersenbloesem kunt bekijken. Ik ben vooral bij het Kirschblütenpfad geweest. Dit ligt op de grens tussen de wijken Wedding en Prenzlauer Berg bij het S-Bahnstation Bornholmer Straße. Op deze plek kan het heel druk worden met mensen die op de sakurapracht afkomen.

Japanse kersenbloesem in Berlijn

Ik ben ook bij het S-Bahnstation Wollankstraße geweest, ook daar heb ik wat foto’s genomen, maar de meeste bomen waren hier nog niet in bloei. Op deze plek is het altijd een stuk rustiger dan op het Kirschblütenpfad, een goed alternatief.

Japanse kersenbloesem in Berlijn

De meeste sakurabomen staan bij de TV Asahi Kirschblütenallee, deze laan is vernoemd naar de televisiezender die de bomen aan Berlijn heeft geschonken. Dit ligt aan de rand van de wijk Teltow waar ook de stad ophoudt. Het omvat de Mauerweg, de Paul-Gerhardt-Straße en de Kirschbaumallee. Dit jaar ben ik hier echter niet heen geweest, daar het voor mij niet bepaald om de hoek ligt.

Japanse kersenbloesem in Berlijn

Net zoals de Berlijnse Muur er plotseling was, zo komt de kersenbloesem elk jaar plotseling op. Net zoals de Berlijnse Muur plotseling gevallen was, zo is de kersenbloesem ook zo weer verdwenen. Maar in tegenstelling tot de Berlijnse Muur, zal de kersenbloesem volgend jaar weer terug zijn.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *