Zien en Doen

Krokussen in de botanische tuin

Na de winter is het heerlijk om de eerste zonnenstralen op de huid te voelen. Wandelend door een park in Berlijn zie ik de krokussen bloeien. De lente komt!

Dit brengt mij op het idee de botanische tuin van Berlijn, of ook wel de Botanischer Garten, te bezoeken. De Botanischer Garten staat al heel lang op mijn lijstje, maar na ruim tien jaar in Berlijn te hebben gewoond ben ik er nog nooit aan toegekomen.

Aangezien de botanische tuin niet heel centraal ligt is het tevens aanleiding voor een leuke voorjaarsfietstocht.

Berlijn Fietstours

Fietstour met een nederlandse gids?
BerlijnFietstours.com

Onderweg op de fiets kom ik al een krokusveldje tegen

De Botanischer Garten ligt in het chique Dahlem, een wijk in het zuid-westen van Berlijn. Hier vind je vooral villa’s, vaak halve kastelen. Een groot contrast met de meer centraal gelegen wijken van Berlijn.

Ook bij het betreden van de botanische tuin begroeten krokussen mij

Eenmaal binnen in de Botanischer Garten loop je eerst door een soort park, het buitengedeelte is behoorlijk groot.

Velden vol met krokussen

Afgezien van de krokussen groeit er buiten echter weinig, er zitten heel veel bordjes in de grond, maar naast deze bordjes is alleen maar aarde te zien. Op de bordjes kun je lezen wat er zou groeien als je hier tijdens een ander jaargetijde zou zijn. Dat wordt een andere keer terugkomen.

Bouw van het grote tropenhuis

Dan maar naar de kassen. Vooral het grote tropenhuis, de centrale kas, wil ik heel graag zien. Het is een indrukwekkend bouwwerk dat tussen 1905 en 1907 gebouwd is. Nog steeds is het één van de grootste constructies uit staal en glas ter wereld.

De italiaanse tuin – Mädchen mit Oleanderzweig

Voor de kassen bevindt zich de italiaanse tuin. In deze tuin staan twee beelden van Constantin Starck. Het ene beeld is van een fluitspeler en heet Flötenspieler. Het andere beeld heet Mädchen mit Oleanderzweig, wat meisje met oleandertak betekent. De italiaanse tuin zal als alles in bloei staat nog een stuk mooier zijn als dat het nu al is. Ik vervolg mijn weg naar het grote kasgebouw.

In de eerste ruimte vinden we de aquaria

Bij binnenkomst kom je eerst in een ruimte met verschillende aquaria. Aanvankelijk zie ik alleen aquaria met planten erin, maar er zijn geen vissen valt me op. Wel zijn er een paar mensenarmen te zien.

Naast planten en mensenarmen zien we in sommige aquaria ook een aantal vissen

Toch blijken er een aantal aquaria te zijn waar wel degelijk vissen in zwemmen. Heel mooi, maar de grote tropenhal lonkt. Dit grote prachtige bouwwerk wil ik van binnen zien. Dus ik vervolg mijn weg.

Het grote tropenhuis van binnen

Oei! Hier ben ik niet op voorbereid. Het is nogal warm en vochtig. Ik had het kunnen weten, het is immers een tropenhal. Loop ik daar met mijn winterjas. Maar ik waan me in een oerwoud. Ik hoor vogels en geluiden van andere dieren, ik vermoed dat deze geluiden uit speakers komen want er is geen vogel te zien. De warmte in de hal went snel.

Afrikaanse vetplanten

In de andere kassen is het een stuk beter te doen, niet zo benauwd als in de tropen. Er zijn best een aantal kassen om doorheen te lopen, elk met een eigen klimaat.

Het cactushuis

Helaas zijn delen afgezet, dat geldt ook voor een groot gedeelte van de tuinen buiten. Er zijn momenteel namelijk werkzaamheden aan de gang. Dat mag echter de pret niet drukken, er is nog genoeg te zien.

Middellandse Zee huis

Informatie Botanischer Garten Berlin

Ingangen:

  • Unter den Eichen 5-10, 12203 Berlin
  • Königin-Luise-Str. 6-8, 14195 Berlin

Website: https://www.bgbm.org/en/

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *