testschwalbe
Ditjes en datjes

De DDR-Vespa

Je ziet ze hier en daar, deze geinige bromscootertjes. Ze lijken een beetje op plompe Vespa’s, maar dat zijn het niet. Dit is de Simson KR 51 of ook wel de Schwalbe, het DDR-antwoord op de italiaanse Vespa. Ze worden allang niet meer gemaakt, maar je ziet ze nog steeds rijden in Berlijn.

In 1964 rolde de eerste van de band en in 1986 eindigde de productie. Er zijn meer dan een miljoen van geproduceerd.

Dat er nog zoveel van deze scootertjes in Berlijn rondrijden is geen toeval, ze waren ontworpen om zeer lang mee te gaan. Dit was de filosofie die in de productie in de DDR gebruikelijk was. Of het nu om keukenmachines, boormachines of fietsen ging, de levensduur moest zeer lang zijn.

Dat dit in de DDR werkte, maar niet in het westen bleek wel toen de DDR probeerde gloeilampen te exporteren. De gloeilampen in het westen waren ontworpen om duizend uur mee te gaan, die in de DDR om een miljoen uur mee te gaan. Dit bracht de DDR op het idee om deze lampen te exporteren.

Op een handelsbeurs waar de DDR haar gloeilampen aan het westen presenteerde, werd hun gezegd door vertegenwoordigers van westerse bedrijven dat ze van kapitalisme niets hadden begrepen.

De gloeilamp flopte dan ook. De mensen die deze gloeilampen kochten, kwamen namelijk niet meer terug om een nieuwe te kopen want ze gingen niet stuk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *